Egy a tucatból

Casablanca

2022. január 30. 15:28 - Kergeboci

IMDb Top 250 - 49.

Negyvenegyedik barátság:

46. Volt egyszer egy vadnyugat (1968)     korábban látott: 7
47. A tökéletes trükk (2006)                      korábban látott: 8
48. Bosszúállók: Végjáték (2019)             korábban látott: 7
49. Casablanca (1942)                             kiválasztott
50. Szentjánosbogarak sírja (1988)           kiválasztott

Bár még egyszer újra akarom nézni a Prestige-et, de ezt a kört, más kiválasztottakkal nem játszhattam be. A Szentjánosbogarakat tartják a második legjobb animénak, a Casablanca pedig hát, szerintem már említettem párszor, ez a felzárkózás elsősorban miatta és  az Aranypolgár miatt van. Nos, ez utóbbi, egy kicsit csalódás volt. Legalábbis nem azt hozta amit vártam. Úgyhogy egy kicsit tartok a mostani kiszemelt miatt.

A történet faék egyszerű, nincs túlbonyolítva. Alapvetően a romantika (sokkal inkább egy szerelmi háromszög) köré épít fel egy visszafogott, angolosabb kémfilmes hangulatot, a még francia, de már németbarát kormány uralta Casablancán, ahol a náci hatalom elől bujdosó menekültek sorsába nyerhetünk betekintést a helyi hatalom által megtűrt szórakozóhely, látszólag politika semleges tulajdonosa szemszögén keresztül.

És bár igazából sem a szerelmi, sem a kémfilmes, sem a háború ellenes szál, nem a legkidolgozottabb, mégis ezek valahogy olyan összhangot teremtenek, hogy kicsit sem csodálkozom azon, hogy ez a film ilyen sikeres és emlékezetes lett. Tetszett. Nagyon is. Persze ehhez kellett a jó forgatókönyv író, ami a A félelem bérje alap helyzetéből, érdekes és izgalmas karakterek révén, egy érdekes helyzetképet tárt elénk. Hiszen a városban nem csak a náci rémuralom ellen menekültek, de maga a rezsim tisztjei és katonái is tiszteletüket teszik. És ez a helyzet, valamint a kimondott és kimondatlan fenyegetések, rendkívül feszült hangulatot adnak a történéseknek.

A színészek remekek, Ingrid Bergman gyönyörű, Humphrey Bogart kőszívű cinikus karaktere a film végére árnyalódik. A zene szép, a fényképezésbe nem tudok belekötni, a vetített háttér a párizsi jelenetet leszámítva nem lóg ki. A rendező ráadásul magyar (de láthattunk az M, egy város keresi a gyilkost filmből is magyar származású színészt szerepelni)  a statiszták és mellék karakterek zöme valódi háborús menekült, és az készítési időpont 1942, az az év, amiről a film is szól. Ezzel a háttérrel, még borzongatóbb hatása van a látottaknak.

És most már ezt a dallamot is tudom, hogy honnan van:

Értékelem: 8

Casablanca (1942) on IMDb

Műfaja: dráma, romantikus, háborús

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6916963384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása