Egy a tucatból

American History X

2022. augusztus 01. 21:46 - Kergeboci

Amerikai história X

IMDb Top 250 - 44.

Negyvennegyedik história:

31. Harakiri (1962)                                   kiválasztott
32. Csillagok között (2014)                      korábban látott: 10
33. Közönséges bűnözők (1995)             korábban látott: 7
34. The Lion King (1994)                         korábban látott: 8
35. Amerikai história X (1998)               korábban látott: 7 / kiválasztott

Közeledek a vége (mármint az eleje) felé. A mostani ötösből egy filmet nem láttam csak, így hát ő biztos sorra fog kerülni. De előtte van egy film, melyet 14-16 évesen láthattam először, még osztályfőnöki óra keretében. Sok minden belém égett belőle, de nincs meg egészében a film. Kíváncsi vagyok, csak az elmúlt év(tized)ek miatt-e?

Hát, nem. A film azért nem áll össze, mert nincs összerakva. Az áttérés teljesen a semmiből jön, és nagyjából a semmibe tart. De ugyan így levegőbe lóg minden más is. Kapunk némi betekintés ugyan, hogyan változott fiatalként Derek személyisége, és ez hogyan hatott ez ki családjára (elsősorban anyjára és öccsére), de mindez "lelketlenül" kicsit életidegenül. Ami nem lenne nagy gond, mert ez csak a kerete lenne az öccsével való kapcsolatának és jó útra térítésének, ami miből is áll?:

- Megerőszakoltak a börtönben, és a rasszizmus rossz.
- Ok, akkor leszedjük a horogkeresztet a falról, és innentől jó útra térünk.

Tény, az előadás stílusa, a képek, a zene, a hangulat, átjön, gyerekként erősen megfogott az erőszak erőszakot szül mondanivaló is. Emlékezetes, a mai napig kitörölhetetlenül beleégett a memóriámban az utca padkás jelenet, az az arc, az önelégült majd riadt tekintet, ahogy realizálódik benne, hogy mi vár rá és a családjára. De ugyan így megmaradt a zuhanyzós jelent, és a film lezárása is.

Kár érte. Súlyos, hatásos, de nem túl mély alkotás, Jó időben, jó helyen még ajánlott is. Értékes, de szerintem méltatlanul kihagyott lehetőség.

 

Értékelem: 7

American History X (1998) on IMDb

Műfaja: krimi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7917895661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása