Egy a tucatból

Memento

2021. december 24. 16:29 - Kergeboci

Mementó

IMDb Top 250 - 55.

Negyvenedik emlék:

51. Hátsó ablak (1954)                                              korábban: 8
52. Cinema Paradiso (1988)                                      kiválasztott
53. A nyolcadik utas: a Halál (1979)                          korábban: 8
54. Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)              korábban: 6
55. Mementó (2000)                                                korábban: 7 / kiválasztott

Lebuktam, nem bírom az Indiana Jones filmeket. Viszont a Mementó féle gondolkodtató thrillereket imádom. Emlékszem, hogy voltak a filmmel bajaim anno fiatal egyetemistaként, mikor láttam, de már nem emlékszem, hogy pontosan mi.

Most már tudom! Gyorsan leszögezem, a film több tekintetben is remekmű. A nyitó jelenet sor már biztosítja (már ha már láttad és értetted a filmet), hogy itt bizony minden mozzanat meg van komponálva. Nem kell belemennem,  hogy reprezentálja ez a pár perc nem csak a főszereplő halványuló emlékeit, de a film konkrét szerkezetét. Csak erről a pár percről oldalas elemzéseket lehet találni az interneten (jó egy kis túlzással).

Ahogy a film további része is hasonlóan fel van építve. A problémám tehát nem itt van, annál sokkal kispolgáribb. Az élvezeti faktor. Ami a Tenetnél is zavart emlékeim szerint. Értem én a filmet, csak nem hat rám úgy, ahogy kéne. Élvezem a technikai, dramaturgiai megoldásait, de magát a teljes alkotást, egy kicsit kevésbé.

Nem fanyalgás, nem sírás és panaszkodás, pusztán csak egy vélemény. Nem bántam meg az újra nézését.

Értékelem: 7

Memento (2000) on IMDb

Műfaja: misztikum, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1116792370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása