Egy a tucatból

Tenet

2020. szeptember 01. 11:05 - Kergeboci

Kicsit sem túlzok, hogy ezen év leghype-osabb filmje, a Tenet volt (kivéve nekem, aki azért várt 31.ig, hogy láthassa a Dűne előzetest IMAX-ban.. aztán jött a csalódás, mert persze hogy nem adták le..). Nagyon nagyon hosszú idő maradt ki sok embernek mozi nélkül, és erre ki az egyik első nagy visszatérő? Chrisopher Nolen, az agyeldobós ötletek mestere. Hogy a fenébe ne lenne magasan az elvárásunk? És ki más lenne az, akiből ki is nézzük, hogy sikerülni fog neki megfelelni?

Hát, talán mégis csak túl magasra tettük azt a mércét. Előre leszögezném, a filmet megéri moziba megnézni. A legnagyobb erénye, az maga a megvalósítás. A zene, az akció jelenetek, a látvány világ, a robbanások, törések, kaszkadőr mutatványok összessége, úgy magában a teljes képi világ, irtózatosan aprólékos, remekül megtervezett és kivitelezett. 2,5 óra minden pillanata áll-leesős volt. Nolen tudja, hogy kell filmet rendezni, ez kétségtelen. Technikai szempontból, hibátlan!

A többi részével, nos azzal már vannak problémáim. A film nem rövid, és bár nem tűnik hosszúnak, végig szórakoztat, mégis túl kevés, hogy ezt az ambiciózus ötletet teljes egészébe át tudja adni (lehet ez sorozatként jobban működött volna.. vagy egy 4 órás filmként). Nagyon kapkod, nagyon gyors, egy perced sincs hogy megismerd nem csak a szereplőket, de magát a történetet, a történéseket sem. In medias res, olyan hirtelen csöppenünk bele a történetben, hogy levegőt venni nincs időd. Aztán annyi nevet, annyi információt, annyi történést zúdítanak a nyakunkban, hogy ott már le is mondasz arról, hogy ebben az életbe még egyszer oxigénhez jussál. De sebaj, össze fog ez állni, gondolod. Jön a váltás, a film közepe, ahol más filmeknél elkezd összeállni a kép. De nem, itt borítanak egyet az asztalon, és már abba se vagy biztos, amiben elkezdtél más hinni. Totális káoszba kerülsz, olyan hirtelen, hogy még a kérdéseket sem tudod megfogalmazni, már jön is egy újabb agymenés.

Nem vagyok kezdő a scifi és filmek terén (plusz túl vagyok a Dark sorozaton is, még frissében), de még én is teljesen elvesztem az akció jelenetek többsíkú világában. Maga az alap felütés még érthető (bár beszéltem másokkal, akik már ott is elvéreztek), de magát az ötletet a rendező ráadásul az akciójelenetek megtámogatására használta fel, ahol aztán tényleg gyors felfogású, 8 dimenzióba gondolkodni képes zseninek kell lenni, ha össze akarnád rakni a teljes képet. Szóval igen, többször nézős, kénytelen van többször megnézni, viszont itt a gond, hogy nem azért, hogy a történet egészét megértsed, hogy új réteget kapjál az elejétől, mert már ismered a végét, hanem csak azért, hogy tudjad, most akkor ki lőtt le kit és miért történt az a robbantás vagy az az ütés. Apróságok, amik bár hozzátesznek az egészhez, de a teljes történetet azért nem értékelik újjá (mint ahogy azt pl a Tökéletes Trükkben vagy a Mementóban láthattuk). Jól fog esni a szünet és a visszatekerés opció a későbbiekben.

Tehát bár a történet nem lett világmegváltó, a megvalósítása, az eredeti ötlet, azért bőven elviszi a hátán a filmet. Elcsépelt szavakkal élve, ez Nolennek az Inception-be oltott Memento-ja.

Értékelem: 7

Tenet (2020) on IMDb

Műfaja: akció, sci-fi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8516185030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása