Egy a tucatból

Gremlins

2024. június 27. 08:26 - Kergeboci

Szörnyecskék

40 évvel ezelőtt, a Vissza a Jövőbe városkájában, Steven Spielberg támogatásával, elszabadultak a szörnyek. És gyerekként, egyszerre hatódtam meg rajta, és rettegtem a félelemtől.

A Footloose mellett, ez volt az a film, ami miatt valójában a Mindig 40! sorozatot elindítottam. Már nagyon rég újra akartam nézni, úgymond szembe akartam nézni fiatal korom emlékeivel, csak valahogy az alkalmat nem találtam soha hozzá. Hát itt van. 1984 júniusi termése között, ez a film is ott szerepel, ráadásul előkelő harmadik helyen.

Mára már nem sokra emlékeztem belőle, a korábban említett két érzelmi állapoton kívül. Inkább csak a jóval később látott második rész agymenése maradt meg, pedig ebben, már itt sem volt hiány.

A történet szerint, kisvárosi apuka, egy titokzatos kínai öregembertől "vásárolt" lénnyel tér haza, melynél 3 szabályt kell csak betartani: ne érje erős fény, ne érje víz, és ne kapjon enni éjfél után. Különben a cuki kis ártatlan szőrmók, valami kevésbé ártatlanná változik át (pontosabban osztódik szét).

Teljesen család barát kis kaland film hangulattal indul, majd jönnek az átalakultak, mely gyerek korom rémálmait okozzák. Tény, a filmhez rettentően erős maszk munka és praktikus effekt arzenál társul, úgyhogy az Alien filmekre hajazó átalakulásos szekvencia, elég erősre sikeredett.

Aztán beindul az ámokfutás, és onnantól, valami végtelenül szórakoztató hülyeségbe fordul át, az addig sem túl normális film.

Ennyit még nem (/már rég) röhögtem egy fél város kiirtásán.

A díszleteket egy évvel később, ténylegesen a Vissza a Jövőbe használta újra (igaz, a mozi helyére egy szép nagy toronyóra került). A városlakók között, még Mike is felismerhető a Better Call Saulból, és hiába játszik itt is rendőrt, rendet tennie neki sem sikerül.

A kocsmás jelenet egyértelműen a film fénypontja, és hiába laposodik el a vége felé, végig szórakoztatott. Voltak üres járatok, például az apuka szála ténylegesen a film eleji családbarát stílushoz tartozik, mely elégé kilógott a későbbi történésekből, illetve a vége is olyan, hogy felejthető.

De minden más, emlékezetes, és meglepő módon, jól öregedett a mai napra is. Jó volt így a magam részéről 30 évvel később újrázni.

Értékelem: 7

Gremlins (1984) on IMDb

Műfaja: vígjáték, fantasztikum, horror

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9318436083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása