Egy a tucatból

Sen to Chihiro no kamikakushi

2022. december 03. 23:00 - Kergeboci

Chihiro szellemországban

IMDb Top 250 - 28.

Negyvenötödik szellem:

26. Star Wars IV. rész - Egy új remény (1977)                korábban látott: 7
27. Ryan közlegény megmentése (1998)                       korábban látott: 9
28. Chihiro szellemországban (2001)                          kiválasztott
29. Halálsoron (1999)                                                     korábban látott: 9
30. Léon, a profi (1994)                                                  korábban látott: 8

Ez immáron a 4. Ghibli stúdió által készült anime, amihez szerencsém volt a top5-ből, és azt kell mondjam, mind közül ez volt eddig a legjobb. Vagy legalábbis amivel a legjobban el tudtam lenni.

A történet végtelenül egyszerű, Chihiro bekerül szellemországba. Aztán kikerül onnan.
Közben történik egy határozott jellemfejlődés, megismerjük a furcsa világ még furcsább lényeit, van benne egy kis természetvédelem melletti felszólalás, elmondja, hogy a kapzsiság rossz, és nagyjából ennyi.

Ami nagyon emlékezetes marad, az maga a világ, amit megteremt. A nyolcmillió isten fürdőháza és ezt az infrastruktúrát kiszolgáló környezet, egyszerűen pazarul van megjelenítve. A világ sajátos törvényei, a benne élő lények, rendkívül kreatívak és emlékezetesek.

Ráadásul a keleti hatások mellé bőven keverednek nyugati elemek is, így az átláthatatlan káoszba, azért mi is kapunk némi kapaszkodót. Így nem kell feltétlenül érteni minden kulturális és művésztörténelmi utalást ahhoz, hogy élvezni tudjuk.

Ahogy a többi Ghibli film, ez is kicsit távol tartott magától, talán kicsit többre számítottam annál, mint amit kaptam (lehet, hogy én hiányolom a forgatókönyvet, amitől Miyazaki távol tartja magát), de egy jó kis mesének, egy kicsit sem klasszikus felnövés történetnek, kellemesen látványos és szerethető volt.

Értékelem: 7

Spirited Away (2001) on IMDb

Műfaja: animáció, kaland, családi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr3517994236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása