Egy a tucatból

Dangal

2021. augusztus 24. 18:52 - Kergeboci

IMDb Top 250 - 85.

Harmincnegyedik menet:

81. A Jedi visszatér (1983)                                  korábban: 8
82. Toy Story - Játékháború (1995)                     korábban: 7
83. Kutyaszorítóban (1992)                                 korábban: 7
84. Amadeus (1984)                                            korábban: 8
85. Dangal (2016)                                               kiválasztott

Elégé egyértelmű választás. Ráadásul a korábbi kényszerből kapott Ifjú lázadók (Rang De Basanti) indiai filmmel ellentétben, ezt kifejezetten vártam. Egyrészt mert az előző után Aamir Khan nevében már megbízom, másrészt ezt a filmet egyik általam kedvelt magyar youtuber, Kocka Disputa is ajánlotta már.

A (valódi esetből inspirált) történet szerint egy visszavonult birkózó egyetlen álma, hogy valahogy olimpiai aranyat szerezzen országának. Abban reménykedik, hogy fia születik majd, akit kiképezve beteljesíti majd a vágyait. Aztán születik 4 lány gyermeke.

A film legnagyobb előnye egyértelműen a hangulata. A Rang De Basantival ellentétben, itt az elejétől a végéig hasonló síkon mozog. Az alapja visszafogott humor, mely elsősorban a karakter interakciók, pontosabban az egyes történésekre adott reakció adja. Ez nagyjából az apa-lánya kapcsolatokra épül, melyből jóval harsányabban építkezik, mikor a drámai vonal kerül előtérbe. Ez pont addig működik is szépen, amíg ezt a szálat körbe nem fogja az ország felé mutatott pátoszosság, a könnyes szemmel a jövőbe és a vágyott aranyéremre fonódó tekintet. Igen, a motivációk elégé erőltetettek, a mondanivalója szájbarágós. Bár talán a nők és lányok helyzetére tett társadalmi kritika legalább értéket képvisel és bőven helye van ebben a történetben (bár szerintem ez sem lett teljesen kibontva).

A 2,5 óra, egy pillanat alatt elrepül. A fényképzelés remek, a koreográfia látványos és a színészi játék, főleg a lányok személyében, meglepően jó. Bájos ez a kis fejrázogatás, de erős mind a fiatal mind a felnőttebb szereplők drámai jelenetei is. A zenék teljesen jól kiegészítik ezeket a jeleneteket, még a rettentő hosszú montázs szekvenciákat is képesek feldobni.

Összességében nekem a Rang De Basanti sokkal hatásosabb volt, de mint film, talán ez sokkal jobban össze lett rakva.

Értékelem: 7

Dangal (2016) on IMDb

Műfaja: akció, életrajzi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5916669398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása