Egy a tucatból

Prey

2022. augusztus 24. 20:48 - Kergeboci

Préda

Hát igen, pont azt kaptam amire számítottam. A 80'as tesztoszteron egyszerű férfi akció filmjét megpróbálták lecserélni a 2020'as metoo trenden nevelgetett író brigád történet vezetésére, behozva majdnem mindent, ami miatt ezek a filmek nem működnek túl jól.

Nem, nem a metoonak fogok neki menni. Engem az zavar, hogy elfelejtették, hogy kell kompetens női karaktert írni. Mert hogy igen is vannak, mindig is voltak ilyen karakterek, még ha el is feledkezett róluk a világ (és igen, a kedvenc példámat, Ripley-t rendre látom félre értelmezve férfi karakternek titulálni, csak a kritika ilyenkor elfelejti, hogy annak a főszereplőnek az anyai ösztöne volt a természetellenes "anyasággal" szembe állítva. Nem éppen olyan karakter ív, ami a 80'as évekbeli egysíkú férfi karakterekre jellemző).

És nem attól lesz egy női karakter kompetens, hogy fél lábbal rugaszkodva kungfu pörgőzik a fáról, vagy mert elmondják 4szer róla, hogy a konyhába a helye, de ő csakazért is vadászni megy, és spoiler alert, le is vadássza amit le kell (mellékesen vérbe fagyva hagyva minden társát és testvérét a csatamezőn). Persze, ez egy karakter ív, legyen benne a filmben, nem zavar. Csak ne ez legyen az egyetlen íve a karakternek.

Ettől függetlenül is voltak rém kellemetlen jelenetei a filmnek. A CGI botrányosan rossz, ennyire béna állatokat nem is tudom mikor láttam utoljára. Még a Predator úgy ahogy jó volt, voltak kemény megmozdulásai, de a többi, az minősíthetetlen. Aztán a karakterek. Senkinek és semminek nem volt súlya. Talán még a fiú testvér az, aki úgy ahogy működött. Pár jelenet is egész élvezetes volt, például a franciák között az összecsapás, vagy a menekülés. Még a leszámolás is tetszett. Bár nem értem, az iszap annyira unalmas lett, hogy ki kellett találni egy virágszirmot, ami másodpercek alatt hibernálja az embert? Ehh.

Az egész felesleges volt, hangulatra nulla. Jövőre már nem fogok rá emlékezni (ebben pedig még Nimrod Predators-a is maradandóbb volt). De legalább Shane szégyenét meg tudta ugrani, így végül is egynek elment.

Értékelem: 5

Prey (2022) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6417914477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása