Egy a tucatból

Guardians of the Galaxy Vol. 3

2023. július 20. 11:24 - Kergeboci

A galaxis őrzői: 3. rész

Az indokolatlanul jól sikerült Guardians of the Galaxy játék, egyszerűen levett a lábamról. Egy bugyuta reklám játék, hogy a fenébe sikeredhetett ennyire élvezhetőre, ennyire mélyre és ennyire meghatóra (nem is szólva a fergeteges humorról, jól eltalált karakterekről és arról a rengetek utalásról, mely lépten-nyomon el van rejtve benne), azt el sem tudom képzelni. De megtörtént. Úgyhogy befejezvén, gondoltam akkor egy kis levezetésnek, a 3. film pont jó lesz.

Levezetésnek.. ja. Azt a rohadt életbe.

Erre nem voltam felkészülve. Már a játék olyan rétegekbe belekóstolt, ami teljesen váratlan volt, és bár ott elég gyorsan oldották a hangulatot, azért sokszor megpendített valamit az emberben, volt hogy összeszorult a gyomrom egy egy jelenet során.

Hát, a levezetés ezek után egy érzelmi hullámvasútnak ért fel.

Tényleg csak ismételni tudom magam, nincs semmi létjogosultsága annak, hogy egy mosómedvés képregény adaptáció ennyire jól sikerüljön. Persze, az első rész újszerű volt, kreatív, remekül bánt a nem kevés karakterével. Be is írta magát a jobbik fajta szuperhősös Marvel filmek közé. A másodikkal nekem már több bajom volt. Túlságosan átcsapott infantilisbe. Erőltetett humor, érdektelen történet, és bár volt benne érzelmi töltet, az igazi gyomros(okat) az Avengers filmekbe hagyták megtörténni.

Aztán jön egy senki sem várta harmadik rész, és beviszi a mélyütést. Nem fogom elemezni, mely aspektusában volt jobb vagy rosszabb az első részhez képest, ahhoz azt már régen láttam. De a csapatdinamika működik, a karakter építés remek (hol erősebb, hol gyengébb), a humorvilág visszafogottabb.

A látvány, érdekes. Ez a műanyag látvány- és szín-világ annyira egyedi és kiugró, hogy percek alatt a film szerves részévé tudott válni. A trükkök működnek, a hiteltelen összecsapások szórakoztatóak. De amibe a legjobbat megy, az az érzelmi töltet. Rocket múltja, de bármelyik karakter vesztesége, fájdalma, az egymásra szorultságuk, annyira de annyira ember (és néző) közelivé hozza őket, hogy aki ebben el tud merülni, az jó adagnyi zsebkendővel készüljön a megnézésére.

Az egyik legsötétebb tónusú Marvel amit láttam. Az eleje konkrétan horrorisztikus, de a teljes film, a humor világa mellett is, kifejezetten drámai.

Vannak benne keményebb részek, és nem biztos, hogy gyereket szívesen leültetnék elé. Nekem simán a kedvencem lett ebből a szériából, és biztos hogy újra nézem, ha felkerül a nagycég streamjére is. Lehet, hogy akkor már az első két résszel együtt, csak hogy lássam, tényleg van e kontraszt, vagy most a direkt erőltetett szívfacsaró jelenetekkel tudtak csak kicsit erőteljesebben hatni rám.

Értékelem: 8

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, vígjáték (, dráma!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr2618168749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása