Egy a tucatból

Spider-Man: Across the Spider-Verse

2023. június 29. 10:34 - Kergeboci

Pókember: A Pókverzumon át

"sok hasonlóan kreatív rajzfilmet szeretnék még látni. Akár ennek a formulának az újra kibontását, mert úgy érzem, van itt még amivel oda lehet pirítani (főleg ha rendbe szedik a forgatókönyvet is).". Fejeztem be az első rész véleményezését. Nézzük, a fenti kívánság beteljesült e?

Kezdjük azzal, ami nem tetszett. Bár már régen láttam az előzőt, de úgy rémlik, ott a zene-látvány orgiát olyan szintű harmóniában pörgették, hogy a rajzfilm inkább tűnt helyenként videóklipnek, sem mint tényleges rajzfilmnek. A mostani részben ebben visszaesést érzek, egyrészt a zene is kilóg, másrészt messze nem képzi részét a látványvilágnak vagy történetnek.

Ezen felül.. hmm.. talán a családi szál volt az, ami az elsőben a tipikus klisé történet ellenére is frissnek hatott. Itt most túltolták kicsit. Többet és lassabban foglalkoztak azokkal a szálakkal, amiket ismerünk, és keveset vagy semmit azokkal, amik újak és érdekesek lennének. Főleg így, a harmadik rész tükrében. Tudom, majd ott megkapjuk, csak most kicsit hiányzott.

Ennyi. Ezen kívül, engem ez a mű teljesen letaglózott.

Már az első résznél áldottam azt a kreativitást, amihez a témához nyúltak (forgatókönyv milyensége ide-oda), de itt talán, ha lehet még sikerült is szintet lépni.

Ha már forgatókönyv, nem mondom, hogy a multiverzum a világ legeredetibb ötlete (főleg mostanában nem az), de a módszer, ahogy ehhez hozzányúltak, ahogy ezzel építgették a világot és a karaktereket (a szó szerint szembenézni önmagunkkal), és az, hogy a kánonon kívüliséget tették meg a rossznak, az univerzum elpusztító okozatnak, az valami zseniális önreflexió. Nem mondom, hogy logikus, de kifejezetten érdekes. Főleg ahogy ezzel adnak magyarázatot Morales létezésének.

Ezen felül a látvány világot is elvitték a végsőkig.Mint animációs műfaj, nem tudom ezt hova lehet még fokozni, én még ilyen filmet (jó, az első részt kivéve) én még sosem láttam. Már csak ezért megérte moziban megnézni. A vizualitás komplexitása őrület. A látvány világ, a különböző univerzumok sajátosságai, a jelenetek érzelmeinek a látványban való megjelenítése, az a rengeteg rengetek rengetek szín.. Gyönyörű! Külön plusz pont New Yorkért. Remek háttért adott bármelyik oldaláról, bármelyik szögből bemutatva.

Nem titkolom, irtózatosan tömény élmény volt. El tudom fogadni, hogy ez valakinek sok, de én már alig várom a folytatást. Na meg, hogy otthon, néha képkockánként pörgetve csak, újrázzam. Az a képregény-inception amit itt megjelenítettek, kimondottan beteg.

Persze, továbbra sem egy tökéletes filmről beszélünk, de a munka amit ebbe beleraktak az számomra lenyűgöző. Nem is tudom, ezt így hogy tudták összehozni. Van egyfajta kísérleti film jellege, itt konkrétan, azt csinálhattak és azt is csináltak, amit csak akarnak.

Értékelem: 8

Midnight Cowboy (1969) on IMDb

Műfaja: animáció, akció, kaland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7518155850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása