Egy a tucatból

Fight Club

2023. április 02. 08:35 - Kergeboci

Harcosok klubja

IMDb Top 250 - 11.

Negyvennyolcadik klub:

11. Harcosok klubja (1999)                                       korábban látott: 10 / kiválasztott
12. A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001)         korábban látott: 7
13. Forrest Gump (1994)                                          korábban látott: 9
14. Eredet (2010)                                                     korábban látott: 8
15. A Birodalom visszavág (1980)                           korábban látott: 8

A véghajrába érkezvén, kicsit előre néztem, mi vár rám. Nos, 15 olyan film, melyet mind láttam már. Úgyhogy ez már csak 3 db öröm kör lesz, ahol egy-egy kedvencemet újra tudom nézni.

Tervben volt ugyan még az is, hogy a legrosszabb pontot kapott, vagy legkevésbé emlékszem rá filmre tegyem a voksom. El is kezdtem az Eredetet, de már az első fél órában előjött, miért is nem szerepel az annyira előkelő helyen. Mert az ötlet hiába zseniális, a kamera kezelés hiába látványos, a színészek hiába erősek a szerepükben, hiányzik belőle valami megfoghatatlan esszencia, ami egy tök jó akció-scifi filmből valami csodává varázsolná. És nem volt kedvem ezzel zárni ezt a projektet. Úgyhogy nézzük meg ezredszerre is a világ egyik legjobb filmjét. Szerintem.

Nem fogom sokáig ecsetelni, mert ez a film annyira sokrétű, hogy órákat lehetne elbeszélni róla. Ahogy a fent említett filmnél is írtam. az ötlet zseniális, a forgatókönyv (hiába megy ellene az alapanyagnak) majdnem hibátlan, a kamera kezelés látványos és kreatív, a színészek pedig piszok erősek. Csak itt, van ezen felül valami plusz benne, ami nem ereszt el, akárhányszor újra nézem.

Tényleg láttam már 5-6szor, és még mindig működik a hangulat, nem lesz unalmas a narratíva, még újra és újra találok, ha nem újdonságot benne, olyan apró részletet, amely kevésbé maradt meg az aktív emlékeim között. Nagyon jó a csavar benne, emlékezetes, bár már kevésbé vérnyomás növelő a nagy leleplezés is. Bár a vége tényleg over-the-top, de azzal a zenével és záró képpel, továbbra is tapsikol az ember örömében, elképedésében.

Az Eredettől sem vonom meg, hogy beírta magát az örök klasszikusok közé, de ez a film, mely a kritikai ellenszenv ellenére is a popkultúra legjobbjai közé emelkedett, számomra, apu elcseszett kis lelkének, ez sokkal de sokkal jelentősebb. Úgyhogy igen, a pont az stabilan marad ahol volt.

Értékelem: 10

Fight Club (1999) on IMDb

Műfaja: dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr10018091544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása