Egy a tucatból

Rövid filmek (Oscar 2023)

2023. március 05. 10:31 - Kergeboci

Mindig is szerettem a rövid filmeket, de csak tavaly előtt kezdtem el, akkor még pontozás nélkül, rögzíteni is a hozzájuk köthető emlékeimet. Tavaly ezt annyiban módosítottam, hogy némi pontszámot is kanyarítottam alájuk. Megismételném az akkori állításomat, nem az eseményeket, nem a történetek fontosságát pontozom, hanem hogy az a film, milyen módszerekkel, hogyan készült, hogy adta át nekem amit át akart adni. Idén ezt főleg ki kell emelnem, mert hogy filmekhez nem lehet idehaza hozzájutni, "csak" dokumentumfilmhez.

Tehát a tovább gombra kattintva olvashatóak azon rövid filmek az idei Oscar felhozatalból, amikhez idehaza hozzá tudtam jutni. A többinél a szokásos probléma áll fent: nagyfilm áron kölcsönözhető, régió záras, vagy még nyilvánosan be nem vagy csak Amerikában bemutatott alkotások:

The Flying Sailor

(Megtekinthető: Youtube)

Igaz történet alapján: két hajó jön, tele dinamit, kocc és bumm. És egy logó pöcsű meztelen matróz úszik a fellegekben. Lepörög előtte az élete, majd beleolvad az univerzumba. Ami aztán kiköpi őt vissza az életbe.
Na, hát, ilyent is láttam egyet.

Értékelem: 6

The Flying Sailor (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, animáció

 

Stranger at the Gate

(Megtekinthető: Vimeo)

Egy kislány mesél arról, hogy bár sokat hallunk tömeggyilkosokról, sosem tudjuk elképzelni, milyen lehet ráeszmélni arra, hogy egy ilyen mértékű fájdalommal és gyűlölettel együtt élő emberrel éltél együtt évekig.

Erős felvezetés, még erősebb folytatással. Megismerjük az apát, tetovált nagydarab egyszerű gondolkodású katona, akit hosszú éveket töltött el Irakban, muszlimokra vadászva. Egy sérülés következtében leszerelve, a 2001-es terrortámadások után, elhatározza, hogy helyre teszi a világot, és felrobbantja a városát szennyező muszlim közösségi házat. És mikor a kislányát megkörnyékezi az osztályában egy jövőbeli kis terrorista, nem bírja ki, hogy másnap ne induljon neki személyesen rendet tenni azon az átkozott helyen.

Megrázó, és rendkívül megható dokumentum film. Sajnos akiknek látniuk kell, valószínűleg mást vonnak le belőle, mint amit kellene (spoiler miatt nem írnám le, mi az igazi mondanivaló), én viszont örülök, hogy megismertem ezt a történetet.

Értékelem: 7

Stranger at the Gate (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

Haulout

(Megtekinthető: Youtube)

A fényképezés egyszerűen lenyűgöző. A helyszín a(z egykoron még) fagyos(abb) Szibéria. Egy rozoga kunyhó, és egy magányos ember a pusztában. A hangulat némileg a The Lighthouse-t idézi, főleg azon a szürreális reggelen, mikor mély sűrű morajra kinyitja az ajtót. Na ilyen ijesztő és meglepő jelenetet én még dokumentum filmben sosem láttam.

A mondanivalót (bár erre csak a legvégén vezet rá minket a film) ismerjük. Ilyen perspektívából viszont még nem láttam.

Értékelem: 7

Haulout (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

My Year of Dicks

(Megtekinthető: Vimeo)

5 fejezet 5 némileg eltérő stílus arról, milyen fiatalnak és kanosnak, na meg szűznek lenni. Egy lány szemszögén keresztül. 1 év, 4 faszfej, na meg a parkolópályán (friend zone-ban) pihenő gyerekkori jó barát.
Nagyon jó humorú, személyes és őszintének ható, igazán érdekes látlelet a tinédzserlét eme időszakáról. Az apás beszélgetés zseniális volt (szegény gyermek..).

Értékelem: 6

My Year of Dicks (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, animáció

 

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse - A kisfiú, a vakond, a róka és a ló

(Megtekinthető: AppleTV+)

Novella alapján. "Róbert Gida" eltéved az erdőben, és kalandja során társul hozzá egy vakond, egy róka és egy ló. Gyerek mese a barátságról, a kedvességről és a szeretetről.

Értékelem: 6

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, animáció

 

The Elephant Whisperers

(Megtekinthető: Netflix)

Szép és lélekemelő doku, két idős állatgondozóról, az általuk felnevelt elefánt árvákról, és arról, hogy találtak ők egymásra és valójában saját magukra ebben a munkában.

A központban az ember, a vallás és a természet kapcsolata áll, néhol David Attenborough stábját megidéző felvételekkel. Így, nem sokkal a All That Breathes nagydoku után, nagyon éles az ellentét a természethez közel élő emberek környezetének tisztasága a Delhi városi szürke mocska között. És ha már felhoztam az előbbi filmet, ezt a 40 perc annak is jobban állt volna.

Értékelem: 7

The Elephant Whisperers (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

The Martha Mitchell Effect - A Martha Mitchell effektus

(Megtekinthető: Netflix)

Martha egy extravertált, a közmédiában sokat szereplő republikános nő volt, aki nem félt kimondani azt amivel nem értett egyet. Még ha ez a pártjának álláspontjával szemben is ment. Ezt tette őt kicsit, főleg Nixon szemében, veszélyesnek, a Watergate-botrány után pedig egyenesen eltávolítandónak. A rövid film róla szól, elsősorban a politikai nyilatkozatairól, és a botrányhoz köthető szerepéről.

Értékelem: 6

The Martha Mitchell Effect (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

Még ezen kívül volt a Le pupille is, de Disney+ előfizetés (és más beszerzési forrás) nélkül ez nekem kimarad.

Így összeségében talán nem volt benne olyan emlékezetes darab, mint egy-két a korábbi évek felhozatalából, viszont átlagban talán jobb felhozatal volt, mint eddig.

- Szerk. 2023.: így utólag, 2023.07.31.én is van még mit pótolnom

An Irish Goodbye

(Megtekinthető: HBO MAX)

Egy erős plottal indító, de egyszerű kis történetté avanzsáló filmecske egy testvérpárrol, akik édesanyjuk búcsóztatójára találkoztak hosszú évek után újra. A tesvér pár egyik tagja down-kóros, így a fő konfliktus elem, elsősorban az ő elhelyezéséről szól. Előkerül egy bakancslista, néhány megható pillanat, és egy kevés fekete humor. Az egészen látszik, hogy a covid időszak alatt készült, illetve hogy a forgatókönyvbe túl sok lapot nem írtak tele. Nem láttam még a kategória többi résztvevőjét, de ennyi alapján is sejtem, hogy volt számomra ott jobban sikerült alkotás is.

Értékelem: 6

An Irish Goodbye (2022) on IMDb

Műfaja: rövid, komédia, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7718064228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása