Egy a tucatból

Rövid filmek (Oscar 2022)

2022. március 07. 10:39 - Kergeboci

Idei év Oscar rövidjei egy posztba sűrítve. Rajzfilmek, dokuk, kisfilmek. A tavalyihoz képest szerintem most annyi változással, hogy értékelni is fogom. Nem a témát, nem a szereplőket, hanem azt a módszert, amivel a történet befogadására buzdítanak minket. Ez fontos, mert amiatt az aspektus miatt nem mertem tavaly pontozni, mert hogy milyen jogon húzom le azt a szívfacsaró valós eseményt, mely egy gyermek meggyilkolásához vezetett. Ezt nem lehet véleményezni, de a rendezőnek az alkotását, amit az eseményről készített, azt igenis lehet a helyén kezelni.

És ezt a posztot bővítem majd tovább, ha még terítékre kerül a rövid dokumentumfilm, film, rajzfilm kategóriából még valami (u.szerk. 03.26.)

Audible

(Megtekinthető: Netflix)

Amerikai foci, siket, 18 éves kölyök, az élet nehézségei. Megható és inspiráló? Igen. De erőltetett és meglovagolja a PC vonalat? Nagyon is. Kicsit felemás érzéssel néztem. Egyrészt, számomra ez a világ (Amerika, tini, fekete, süket kultúr kör) nagyon távol van, és a dokumentum film tálalása sem segített közelebb hozni. Mindenesetre így belegondolva, milyen volt 16-18 évesen kilépni a valódi világba.. hát nem irigylem a srácokat.

Értékelem: 6

Audible (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm, sport

 

The Long Goodbye

(Megtekinthető: Youtube)

Egy erőteljes hatású slam poetry egy remek színész előadásában. A hozzá költött kis film kicsit túlzó, és a mondanivaló is elsősorban az indiai/pakisztán/bevándorlók és leszármazottaik számára a leghatásosabb, legszívfacsaróbb. A költemény jól meg lett írva, az utolsó két záró mondat, ami végül kimondja a film végső üzenetét, idézhető és hatásos. 

Értékelem: 7

The Long Goodbye (2020) on IMDb

Műfaja: rövid, dráma

 

Lead Me Home

(Megtekinthető: Netflix) 

Rövid dokumentum film, melyben kapunk néhány párhuzamos shoot-ot az utca és a közember életéről, pár rövid személyes történetet és pár nem túl erőteljes interjú részletet.

Értékelem: 5

Lead Me Home (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

Robin Robin

(Megtekinthető: Netflix) 

Rendkívül aranyos, szórakoztató, mondanivalóval rendelkező gyermek mese, piszok látványos megvalósítással. Valódi(?) stop-motion megoldás, szőrgomolyag bábukkal. Humorral és történettel.

Értékelem: 7

Robin Robin (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, animációs, kaland

 

The Windshield Wiper

(Megtekinthető: Youtube)

Gondolatok a szerelemről, az élet hiába valóságáról, a pillanat öröméről, a szakítás fájdalmáról, az együttélésről, bánatról és reményről. Nagyon egyedi látvány világgal. Többet mutat, mint amit elmond.

Értékelem: 7

The Windshield Wiper (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, animációs, romantika

 

Three Songs for Benazir

(Megtekinthető: Netflix)

Megörökítve kettő, az afgán háborúból menekült, alul iskolázott gyermek sorsa. A lány terhes, a fiú pedig a mákmezőkön gyűjti be az ópiumnak valót. Szóba kerül, hogy beálljon hadseregbe, de az élet más utakra sodorja. Kegyetlen, emberséges életre alkalmatlan világ bemutatása, egy nem túl jól összerakott dokumentum filmben.

(Értem, hogy a dokumentumfilm lényege, hogy nem szólsz bele, nem alakítod a történetet, de: 1.) itt azt nézzük, hogy képletesen értve, egy gyerek kifut a sínekre. A természetfilmben megértem, hogy ez csak egy veszteség, jól mutató dráma a képernyőn. De egy emberi lénnyel, legyen az bármilyen.. buta? 2.) biztos vagyok benne, hogy ezt a kölyköt motiválta a stáb jelenléte, hogy valaki kíváncsi az ő nyomorúságára, hogy ennél ő többre képes. Aztán demotíválta a sikertelensége (és talán a stáb eltűnése is). A végeredményt látjuk. Persze, lehet hogy csak beleképzelek dolgokat, de nekem ez így nagyon visszás volt.)

Értékelem: 4

Three Songs for Benazir (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm

 

The Queen of Basketball

(Megtekinthető: Youtube)

Történet egy karrierről, amiről semmit sem tudtam. Most már tudok, és kiderült hogy miért nem ismertem. Mindezt előadva egy sokat nevetős és mosolygós szerethető nagymama elmesélésében.

Értékelem: 6

The Queen of Basketball (2021) on IMDb

Műfaja: rövid, dokumentumfilm, életrajzi

 

Azt hiszem, idén ennyire jutott idő és erő. A többi vagy nem elérhető Magyarországról, vagy csatorna előfizetést, egyesével kibérlést (teljes estét mozifilm áron - 6-8 dollárért) igényel, úgyhogy ezeket majd egyszer, más forrásból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6917773186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása