Egy a tucatból

Gladiator

2022. május 07. 19:35 - Kergeboci

Gladiátor

IMDb Top 250 - 42.

Negyvenkettedik csavargó:

41. Psycho (1960)                       korábban látott: 9
42. Gladiátor (2000)                   korábban látott: 6 / kiválasztott
43. Nagyvárosi fények (1931)      kiválasztott
44. A tégla (2006)                        korábban látott: 4
45. Whiplash (2014)                    korábban látott: 8

Egy filmet nem láttam csak, viszont van egy klasszikus, melyre most rácsodálkoztam. Ötletem sincs miért raktam ezt 6 pontra, mikor elkezdtem utólag felvinni a filmeket IMDB-n. Ezt a filmet, legalább 5ször láttam már, és nem azért, mert elfelejtettem milyen. Tény, nagy úgy rémlik, mint egy nagy mélységekkel rendelkező alkotás, de kétség kívül a felejthetetlen kategóriát képviseli. És amúgy is ideje újra nézni.

Ridley Scott eposza, a mai napig megállja a helyét. Tény, hogy ma a sorozatok világában (főleg hogy volt egy remek Spartacus és Rome sorozat), már sok újat nem tud mutatni, sőt, kifejezetten hiányzik neki egy hosszabb, több részes, kibontás, de ne felejtsük el, hogy ez jóval megelőzte az előbb említett alkotásokat (melyeknek kétség kívül ihlető forrása is volt).

A mai napig emlékszem arra a szenzációra és felhajtásra ami ezt a filmet övezte megjelenésekor. Hónapokig másról sem beszélt az ember. És ennek, így 6. megnézésre, tisztán látom az okait. A film epikus. A látvány, a méretek, a zene, az ikonikus jelenetek, beleégtek egy egész generáció fejében. És kitörölhetetlenül ott is maradtak.

Persze, ma már a lassítások elavultak, az ingerküszöb sokkal több összecsapásra van felkészítve, energetikusabb színészi játékot hiányol, de a nosztalgia köntösén átlátván is, remek egy mozi élmény (még itthoni keretek között is). És meglepően sötét. Romantika ide vagy oda, az a keserűség mely a filmet átlengi, azért elég gyomor szorító. Még maga a katarzis is, bocsánat, "spoiler", de arról szól, hogy a főhős végre meghalt, és együtt lehet legyilkolt családjával.

Szóval vissza adom neki azt a pontot, amit valójában megérdemel. És 4-6 év múlva simán újra fogom nézni.

Értékelem: 8

Gladiator (2000) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9017826307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása