Egy a tucatból

The Ballad of Buster Scruggs

2020. május 31. 12:00 - Kergeboci

Buster Scruggs balladája

Coen tesók írták, Coen tesók rendezték. Akik tudják, hogy ezt mit jelent, ők be is tudják lőni mire számíthatnak. A többiek számára pedig a kulcsszavak: elborult, abszurd.


A legjobb az egészben, hogy ez egy antológiafilm, 6 külön álló kis novella, mind különböző stílussal és hangulattal, tehát Coenék összes stílusjegyét megkapjuk. A körítés, egy western könyv, melyet lapozgatva elevenednek meg a mesék.

Van itt éneklős Lucky Luck gonosz tükörképe, kétszer akasztott ember sorsa, kéz és láb nélküli előadó művész néma tragédiája (ami azért is abszurd, mert Ő közben az előadásait végig monologizálja), klasszikus western regényeket idéző karaván történet, természetfilm kincskereséssel és Edgar Allan Poe ihlette elbeszélés.

Egy a közös bennük, mindegyik a sors kegyetlen fintoráról szól, hol humorosan, hol keserűen tálalva.

A főszerepekben hol híres, hol kevésbé híres színészek tűnnek fel, és mindegyik remekül bele illik ebbe a környezetbe, szerepükbe. Bár a novellák világa sokat merít a valóságból vagy a klasszikus western filmekből, a szereplők nagy része azért jócskán kitűnik ebből a környezetből. De hát komédiáról beszélünk, a furcsa szituációk megkövetelik a furcsa karaktereket is. A probléma sokak számára az első elbeszélés lehet, mert ez (az egy, a többi nem), egy éneklős bohóckodós darab, ami néha kifejezetten idegesítő tud lenni, de pont annyira őrült ez a rész, hogy igazából remek felütésül szolgál a folytatások számára. Ahol aztán lesz olyan rész is, ahol azért lefagy az ember arcáról a mosoly. Aztán hol visszatér, hol újra eltűnik. Érdekes kis hullám vasút ez, nagyban felidézte gyerek korom scifi novella gyűjteményeit, ahol egymástól nagyon eltérő, mégis önmagukban kifejezetten érdekes kis történeteket volt szerencsém végig olvasni.

Értékelem: 7

Buster Scruggs balladája (2018) on IMDb

Műfaja: komédia, dráma, zenés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8515731060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása