Egy a tucatból

Life

2017. április 12. 12:01 - Kergeboci

Élet

Igazán remek iparos munka, egy szórakoztató, összelopkodott elemekből felépített legó vár(acska).

Mivel én nagyon élveztem, így kezdjük a rosszal: a színészek, feleslegesek. Karakterük 1 hasábnyi, közöttük lévő dráma inkább komikus, mint megható. A történet kiszámítható, minden egyes cselekményt már láttál (de konkrétan annyira láttál, hogy az másodpercre lebontva utánozza az Alient vagy a Gravitációt). És bár Alien koppintás java részt, a sejtelmesség, az ismeretlenben tartás, szinte teljesen hiányzik, itt az akció van inkább előtérben, mindig látunk, szinte mindent.

És akkor a jók: ha mégsem látjuk, akkor az azért üt (vagy 1-2 ilyen jelenet is). A film középső fele akció horror, és a horror így úgy értve, hogy tényleg elmegy a popcorn zabálók étvágya az első pár táplálkozást látván. A kitörés jelenet, ahogy az ihlet adó Alienben is, fenséges, rendkívül parás. Az atmoszféra, a többi (kivéve drámainak szánt beszélgetés) részekben is toppon van, a rendező és az író jól használta az alapanyagokat. A film látványos, a belső terek felépítettek, szűk és pici, teljesen megismerhető és pont ezért, elégé klausztrofób érzést ad át. A végét bár túlnyújtották és így kiszámíthatóvá tették, mégis tud ütni.

Az Alien hasonlóságot sokan kikérik maguknak a film nevében, de szerintem vicces ez a tömeges hasonlóság. Korábban ezt spoileresnek hagytam meg, de valljuk be, ebben a filmben nincs spoiler, ha láttál már életedben 3-4 scifit és kb ennyi thrillert, nem fogsz meglepődni.

Szóval a hasonlóságok. Kapásból kezdeném a borító képpel, nagyon remélem, hogy ezt nem is kell megmagyaráznom:

Aztán a többi:

Ha önmagában az űrhajóállomás és a (amúgy multikulti) legénység, ahol az x. utas a halál, önmagában nem is elégséges tényező az összehasonlításra, ott van a történeti elemek:

Az űrhajó legénysége találkozik egy idegen lénnyel. A kitörés jelenet előtt, a "csápjait" használva ráakaszkodik a gazdatestre, amiről nem tudják leszedni. Később leválik az öntudatlan áldozatról. A orvosi szobában/laborban egy kis bújócska a lény megkeresése érdekében, szintén az eredeti Alien orvosi szobás jelenetet (sőt, jeleneteket, hiszen ez a jelenet, a többi részekben és játékokban is felidéződik) feldolgozását is megkapjuk, csak itt akciósabb formában.

Az alienben használt ösztöke kicsinyített mása amúgy még ezelőtt megjelenik a vizsgálódás során, de ez már szőrszál hasogatás.

A bújócska közben a lángszóró előkerül. A lény, nem kitör az áldozatból, hanem inkább belemászik. Miután elszabadult (amúgy a lég/víz csatornákon keresztül) még aprócska lényként, megindul rá a vadászat. Amit természetesen a kapitány vezet első körben (szegény Dallas kapitány ugye az Alienben), aki oda is lesz a kellemetlen találkozás végén. Ami során amúgy rájönnek, hogy az idegen megsokszorozta a tömegét, és kezd nagyobb, veszélyesebb lényé válni, változik a formája és igazi vadásszá fejlődik. (aki amúgy ellenáll tűznek, vákumnak, hidegnek)

Van egy kis idegen/emberi arcközeli találkozás is, ahol megcsodálhatjuk a nyomokban szerintem valamire hasonlító lényt közelebbről.

Aztán van itt szektor lezárások, csalik kihelyezése a lény számára, hogy elszeparáljuk és kilőjük a Napba/kiszívjuk a levegőt. Előkerül egy direktíva, amiről csak a beavatott android és az űrhajó vezérelte számítógép kapitány és tűzfalas csajszi tud, de arról szól, hogy a legénység feláldozásával is, meg kell menteni meg kell semmisíteni a lényt, ha úgy alakul.

A végén van menekülő kapszula, benne főszereplőnk összezárva a lénnyel, némi üzenet váltás, ahol a világ tudtára adjuk, hogy a legénység találkozott majd odaveszett egy idegen lény által, és mindenki óvakodjon

Biztos hogy ez jobban is összefoglalható, ez csak a hirtelen véleményem. Ettől függetlenül itt lentebb a pontnál jelezném, hogy emellett is, nagyon nagyon élveztem moziba. Jó kis horror scifi élmény volt.

Értékelem: 7

Life (2017) on IMDb

Műfaja: horror, scifi, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr312419277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása