Egy a tucatból

Enemy Mine

2022. május 22. 19:43 - Kergeboci

Kedves ellenségem

Valamikor tavaly jött velem szembe a RetroShock! ajánlójában ez a gyerek kori emlék. A bemutató lelkes volt, és bennem is felmerült, hogy ideje lenne tartalmat társítani ahhoz, a film felénél történő csavarhoz, mely kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetembe. Az élmény, vegyes volt.

Noha az ajánlóban elhangzott erények ténylegesen megtalálhatóak a filmben, sajnos ez a tartalom, a másik kultúrájának, vallásának megismerése, a két külön világszemlélet ütköztetése jószerivel 5-6 mondattal le van tudva. Bár a film 1985-ös, így sok tekintetben "elsőnek" tekinthető, mégis egy nagyon fájó pontja, hogy amiben erős lehetne, abból kapjuk a legkevesebbet. Ennek elsődleges oka, hogy a film rövid. A két karakter együtt töltött ideje nincs 45 perc. És ez sajnos egy mélyebb merítéshez nagyon kevés.

Talán könyvben jobban működne, vagy ha a felesleges lezáró akció és az érezhetően összecsapott lezárás helyett, jobban a karakter és világ építésre koncentrált volna, emlékezetesebb film születhetett volna. Végső soron, nekem így is működött. Ez a Farkasokkal táncoló - Számkivetett alaphelyzet ebben a felállásban újszerű és izgalmas (figyelembe véve a film korát, nem a mai ismereteimet). A világból az a kevés, amit láttunk, ma már sorozatért kiált. A látvány remek, a kevés effekt, a rengetek díszlet és makett, a látványos festett háttér, igazi klasszikus scifi csemege. A karakterek, a történet jó, csak kevés. A hangulat és a meglepetés faktor (wattafak érzés) pedig, hát most mit hazudjak, 30 éven át elkísért.

Értékelem: 7

Enemy Mine (1985) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6517835055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása