Egy a tucatból

Predator 2

2022. augusztus 26. 16:11 - Kergeboci

Ragadozó 2

De akkor ne is álljunk meg. Jöhet gyerek korom egyik kedvenc film/könyve (az Aliens után természetesen). A film és a könyv kicsit összemosódik az emlékeimben, úgyhogy derítsük ki, melyik maradt meg jobban.

Nos, az igazság az, hogy a könyv. Sokkal több minden van benne, jobban ki van dolgozva, több a gondolat, magyarázat, hangulat. A film, kicsit egyszerűbb. Ami meglepő, hogy az első résznél sokkal gagyibb. Viszont a késő 80'as, korai 90'es évek füstös, poros, véres akciófilm hangulatával, valamilyen szinten, mégis erősebb élmény.

Igen, a szövegkönyv kidobható, a színészi játék példátlanul rémes. A káosz a képernyőn, egyszerre lenyűgöző és nevetséges. A rendőrőrs jelenet az elején, mint ha Az utolsó akcióhős rendőrőrs paródiáját akarná lemásolni, már csak a rajzfilm macska hiányzott belőle. Apropó, lemásolás, meglepő volt látni, mennyi jelenet lett lemásolva az Alien és Aliensből.

Gagyisága ellenére is, ez valahogy mégis megfogott és lekötött. Olyan eszméletlen jelenetek vannak benne, olyan mérető tömegnyomor minden percben, hogy nehéz elképzelni a feltűnést elkerülni kényszerülő (nem mintha ebben amúgy túl ügyes lenne) vadászt ebben a környezetben. Viszont remekül bele illik.

A metrós jelenet emlékezetes, de az első összecsapás, a voodoo király, a vágóhíd, mind mind olyan jelenet sor, mely beleég az ember emlékezetébe.

A stílusát lehet szeretni és utálni, tény hogy nem adja könnyen magát. De aki ezt a mocskosabb akciófilmeket kedveli, az nagyon nem lőhet vele mellé.

Értékelem: 7

Predator 2 (1990) on IMDb

Műfaja: akció, horror, scifi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6417917151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása