Egy a tucatból

Hell or High Water

2017. január 30. 11:47 - Kergeboci

Modern western film, annak kicsit piszkos, vontatott, kőkemény stílus jegyeivel.

Egy olyan világban, ahol a modern japán autóval közlekedő fiatal suttyok között, még lóval jár a közértbe bevásárolni a marha pásztor. Ahol az élet kemény és mindenért a két kezével kell megdolgoznia az embernek. Ennek megfelelően, jó kis texasi autentikus helyszíneket és szereplőket kapunk a képernyőre.

Kettő közülük egy testvér pár. Egy céljuk van, kifizetni minden áron a határidő lejárta előtt (3 nap múlva), a földjükre kirótt banki hitelt, mielőtt elveszik családjuktól. Nem maguk miatt, hanem a két gyerek miatt, akiknek más életet szánnak, mint az övék volt. Pénzük és idejük nincs, így hát az állam legkisebb bankjának, legkisebb bankfiókjait veszik célba. Nem milliókra hajtanak, a legkisebb kockázatot vállalják, így csak a kasszákban található bankjegyek jöhetnek szóba. Pontos összegre céloznak, és nincs veszíteni valójuk. Mindketten tisztában vannak vele, hogy az ember ilyent, csak úgy, ritkán úszik meg. Így hát nem is számítanak boldog végkimenetelre az ő részükről.

Erről a kimenetelről próbál gondoskodni egy nyugdíj előtt álló igazi régimódi ranger, és fiatalabb, kicsit nyitottabb félvér társa. A nagy öreget Jeff Bridges játssza, pontosan olyan tökéletességgel, mint azt megszokhattok tőle.

A film hangulata nagyban idézi a Nem véneknek való vidéket. A történet folyása is pont annyira lassú, bár az akciók nem annyira véresek és kegyetlenek. Talán a zene kicsit találóbb, erős Nick Cave és Jhonny Cash utánérzés volt, biztos rá fogok még pillantani egyszer a soundtrack-re is.

A vége kifejezetten tetszett. A film során folyamatában megkapjuk a (főleg a műfaj arany korszakának vége felé megjelenő) westernekre oly jellemző szakaszokat, mint az utazás, az összehangolódás, a rablás, a tömeges leszámolás és végül a szemtől szembe való felállás. Csak itt nem jutunk el a végén a golyók ütötte igazság szolgáltatásig.

Minden vontatottsága mellett, remek kis film, bár bevallom, én sokszor többre, vagy másra számítottam. A jelölését pedig nem sajnálom érte, bár nem biztos, hogy nem találtam volna mást a helyére.

Értékelem: 7

Hell or High Water (2016) on IMDb

Műfaja: krimi, dráma, western

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9312168582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása