Egy a tucatból

Network

2023. augusztus 27. 21:44 - Kergeboci

Hálózat

Az egykoron híres TV bemondó népszerűsége leszállóban. Nézettségi indexe csökkenőben, magán élete romokban, és mikor közlik vele, hogy lecserélik, teljesen összeomlik. Élő műsorban jelenti be, hogy a következő héten az utolsó bejelentkezésekor főbe lövi magát a kamerák előtt, és így legalább hagy időt az elbúvárosodó médiának is, hogy rendesen betudják reklámozni az eseményt.

A sokkoló elköszönés és az azt követő "bocsánat" kérő bejelentkezése során történő idegösszeomlás végül annyira megdobja a nézettséget, hogy egy fiatal törtető producer, le is csap a lehetőségre: ebből állandó műsort lehet csinálni!

Igen, egy médiát kritizáló szatírával állunk szemben. Témája simán megállja ma is a helyét, a reprezentálása talán már kérdésesebb. Megidéződik itt a Black Mirror, Joker, King of Comedy, A nagy karnevál, de a vége felé már a The Onion Movie abszurditása is.

A fókusz elsősorban a média és üzleti világ erkölcstelenségén, illetve a fiatal és öreg generáció szemben állításán volt. Az előbb elégé érthető, magyarázatra nem szoruló (igazából a film témájából adódóan pontosan várt és már-már közhelyesnek tekinthető) jelenetek során van bemutatva, az utóbbi viszont egy érdekesebb, már-már oda nem illő szerelmi szálon keresztül lett végig vezetve.

Az elején ezzel nem is tudtam mit kezdeni, de olyan jó szövegeket írtak (elsősorban William Holden számára), hogy hamar ez lett a számomra legérdekesebb szál. Nem csak hogy reflektál a történetre és a témára, de a karakterek ki lettek terítve egy papír lapra, egy már-már komolyabb irodalmi szövegkönyvre, majd onnan lettek felolvasva, remekül előadva. Nem sok ilyent láttam még.

A legérdekesebb karakter egyértelműen az érzéketlen, TV-n felnevelkedett, labilis és némileg szociopata fiatal generáció (Faye Dunawaynak) és párja Willaam Holden kiöregedő de még erkölcsös karaktere volt, kár hogy Robert Duvall itt már csak asszisztálni tudott némi dühkitöréssel.

A film így 50 évvel később kicsit lassú, stílusa modoros, melankolikus, és ha túl sok újdonságot nem is, de egy érdekes kor képet és egy korrekt filmélményt ma is megkaphatunk tőle.

Értékelem: 7

Network (1976) on IMDb

Műfaja: dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6418202227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása