Egy a tucatból

Sunset Blvd.

2021. november 26. 23:55 - Kergeboci

Alkony sugárút

IMDb Top 250 - 65.

Harmincnyolcadik sugárút:

61. Pókember - Irány a Pókverzum (2018)              korábban: 8
62. Ragyogás (1980)                                                  korábban: 7
63. A dicsőség ösvényei (1957)
64. WALL·E (2008)                                                   imdb250: 8
65. Alkony sugárút (1950)                                      kiválasztott

Tehát végre Billy Wilder, kit már annyiszor kihagytam. De ezt a filmet muszáj volt megnézem, annyiszor láttam a címét, annyira ismerem a kezdő jelenetet a hullával a medencében, annyira ismert módszer lett a halott monológja, melyet egy kis csavarral amúgy az általam nagyon kedvelt de jócskán alul értékelt Letaszítva című film is, egy kicsi ugyan kifordítva, de átvett (na meg az Archer sorozat, meg még sorolhatnám).

Na de a sugárút. A fent említetteken kívül, semmi mást nem tudtam róla. Ezért is ért nagyon pozitívan, hogy a film egésze Hollywoodról szólt. Arról a korszakáról, melyről bár még messze túl keveset tudok, azért az elmúlt 2 év felzárkózása, bőven nyújtott annyi alapot, hogy át tudjam érezni, meg tudjam érteni. És nem csak arról beszélek, hogy felismertem benne Buster Keatont, vagy hogy ráéreztem, mely egyéb rendezők, írók, színészek töltöttek be valós vagy éppen saját karaktert a történetben, hanem azt is ismerősnek és ismerősnek hatott, hogy milyen mértékben változott meg a filmes műfaj, a színészek és rendezők helyzete és megítélése, vagy akár a legendák hanyatlása és elfelejtése.

A színészi játék kicsit kétoldalú, vagy a visszafogott, vagy az erősen túljátszott oldalt képviseli, és ez elég sokszor kényelmetlenné teszi a filmet, bár nem kétlem, hogy ilyenkor pont ez is volt a rendező szándéka. Főleg az utolsó jelenetet látván. A lélektana a karaktereknek még zavarba ejtőbb. Konkrét esettanulmányokat látunk itt kibontakozni az egyes szereplők esetében.

Nem mondom, hogy ez így 2021-ben sorsfordító filmélmény lenne, de még most is csodálattal kell adóznom az előtt, hogy milyen remekül össze lett rakva ez a film. A forgatókönyvet nem tudom nem dicsérni, a szövegkönyv nyelvezete élvezetes, és a karakterek, főleg a két író személye, friss és újszerű, még most is. Valahogy sikerült a kliséket úgy felvonultatni, hogy ne tűnjenek annak. Egy értékes látlelet egy korszakról, és bár talán nem öregedett olyan jól, mint kellene, de egy filmrajongónak, főleg ha van a régi filmekkel már némi kapcsolata, tényleg ajánlott darab.

(jaj, most esett le a film címe.. alkony!)

Értékelem: 8

Sunset Blvd. (1950) on IMDb

Műfaja: dráma, film-noir

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1616766214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása