Egy a tucatból

Le salaire de la peur

2020. június 10. 22:13 - Kergeboci

A félelem bére

IMDb Top 250 - 198.

Tizenegyes cella:

196. Kapj el, ha tudsz (2002)       korábban látott: 8
197. Út a vadonba (2007)             korábban látott: 5
198. A félelem bére (1953)           kiválasztott
199. Bilincs és mosoly (1967)       top250: 6
200. 12 év rabszolgaság (2013)

Hát, ez a csoport kör, nem lett éppen fényes, de a pontok ellenére is azt azért ki kell jelentenem, hogy megbánni nem bántam meg, hogy láttam ezeket, mert értéket mindegyikben véltem felfedezni. Csak ütni nem ütöttek akkorát, mint amire számítottam.

Isten háta mögötti eldugott kis közép amerikai falúban járunk, nem sokkal a második világháború vége után. Bajkeverők, menekültek, korábbi életüket feladó szerencsevadászok tengetik itt nyomorúságos életüket, éhbérért minden munkát elvállalva, csak hogy megszabaduljanak innen.

Mikor az amerikaiak olajfúró tornya felrobban, ezek között a lakosok között kezdenek el keresni sofőröket, visszautasíthatatlan fizetéssel. Ugyanis, az égő tornyot, csak egy még nagyobb robbanással tudnák elfojtani. Igen ám, csak hogy egyedül, nagy mennyiségű nitroglicerin áll rendelkezésükre, melyet még oda kell szállítani két, rozoga teherautóval, veszélyes, kőomlásokkal, kanyonokkal és gödrökkel tarkított útszakaszon, miközben a nagy mennyiségű robbanó anyag, bármi nagyobb ütődéstől felrobbanhat.

Erre az öngyilkos útra indul el a film felénél, a hosszú felvezetésben megismert négy, kicsit sem szimpatikus főszereplő. Konkrétan a probléma itt van, egyedül egy karakternek lehetne szúrkolni, de pont ő az, aki haldoklik, és sejtjük, hogy nem fogja a film végét megélni. A társa csak a létszám miatt van mellette, viszont a másik két figura, nos őket alaposan megismerjük addigra. Erőszakos, másokat kihasználó és semmibe néző, alattomos rohadék. Tehát izgulni igazán senkiért sem lehet, ami nagy kár, mert a kamionos túra, kifejezetten feszültre sikeredett. A 4:3mas fekete-fehér formátum alapvetően add neki egy fajta nyomasztó érzést, de a gyakori arcközeli, a két böszme nagy teherautó fémes rideg rozoga jelenléte, a por, a hőség, mind remekül van használva.

 A karakterek is végigmennek egyfajta fejlődésen, a nagy dumás kemény legényből reszkető kocsonya, miközben a gyengébb jószívű fickóból acélos bátor probléma megoldó lesz (igen, ő a haldokló). Végig realista marad a film, feloldás nélkül hagyva a nézőt, mondanivalójában pedig végletekig pesszimista. Nehéz nézni, és az elején én volt is, hogy félbehagytam.

Biztos, hogy több pontot ér, és a maga idejében sokkal meglepőbb lehetett, de a film első fele, nálam nagyon rossz szájízt hagyott.

Értékelem: 5

A félelem bére (1953) on IMDb

Műfaja: kaland, dráma, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8815802942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása