Egy a tucatból

Dead Poets Society

2020. március 22. 23:33 - Kergeboci

Holt költők társasága

IMDb Top 250 - 224.

Hatodik társaság:

221. Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (2011)
222. Spotlight: Egy nyomozás részletei (2015)             korábban látott: 8       
223. Négyszáz csapás (1959)
224. Holt költők társasága (1989)                              kiválasztott / korábban látott: 8
225. A Manderley-ház asszonya (1940)

Igazából sokat nem kell írnom erről a filmről. Nagyon fiatalként láttam, kétszer is. Fiatalabban, mint a történet szereplői, így talán nem is értettem meg mindent. Mégis tisztán emlékszem azóta is a kulcsjelenetekre, és a film mondanivalójára. Merj kilépni a tömegből, önmagad lenni. Mégis, úgy éreztem, felnőtt(ebb) fejjel, újra meg kell tekintenem, mit látok másként, hogy fog vagy nem fog hatni rám a film.

Hatot. Persze a hormonoktól megőrjített, rettegve is az ismeretlennek nekifeszülő tinédzser énemből inkább egy a munkába belefásult az élet kis örömeit kaparászó átlag ember lettem, így maga a "világmegváltó" motivációs mondandója a filmnek, már inkább egyfajta romantikus múltidézést tudott csak előhozni belőlem. És talán ez is az apró baja a filmnek (vagyis inkább nek(ünk)em nézőnek), hogy egy kicsit, a Rocky mintájára túl-romantizált, tanmesés. De ez a tanmese kell, és bizony, bizonyos kor felett (és alatt), kötelező olvasmánnyá (néznivalóvá) tenném. Ha csak 10 emberből egynek tud példával szolgálni (értsd ott, ahol példának kell lennie), már megéri.

A történetbe nem megyek bele, ezt 40 év múlva is tudni fogom. Ami viszont meglepett, hogy minden más is mennyire jól működik. Pedig vannak óvva intő jelek. A színészgárda jó részt nem lett befutott. Az író, ez után átnyargalt a családi vígjáték területére, és a rendező is csak egyszer tudott ez után nagyot alkotni, igaz, azzal sikerült valami igazán egyedit varázsolnia. Talán csak az operatőr az, aki előtte és utána is hozta az itt látható minőséget. Pedig a remek fényképezés mellett, az egyszerű történet és a főszereplőnélküliség ellenére is, nagyszerű forgatókönyv született, magabiztos rendezéssel. A színészi játék is életteli, átélhető, kiemelendő Robin Williams alázatos és finoman formált, mégis sugárzó alakítása.

Lehet csak fogékony hangulatban vagyok, mert jogosnak érzem a korábban adott pontomat, de most egy kicsit asz asztal tetején állva szemlélem ezt a filmtekercsre szőtt remeket, ennek fényében kéretik az alábbi pontra tekinteni a későbbiekben.

Értékelem: 9

Holt költők társasága (1989) on IMDb

Műfaja: komédia, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7815546074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása