Egy a tucatból

Torn Curtain

2020. március 10. 12:51 - Kergeboci

Szakadt függöny

Hidegháborús kémfilm, egy ritka béna, mondhatnám, hogy ócska forgatókönyvből. De tényleg, a legtöbb karakter, az események és a párbeszédek annyira vázlat szerűek,mintha csak azért lennének, hogy alibit adhassanak Paul Newmannek egy kis színészet gyakorlásra, és Hitchcocknak egy kis rendezői ujj gyakorlatra.

Mert ez a két dolog, egész jól működik. Minden jeleneten érződik az a mérhetetlen precizitás, ami a rendező mesterre oly jellemző. Elég csak megnézni a buszos üldözős jelenet vetített háttereit, vagy a kis szobákban történő kameramozgást. Minden pontosan úgy zajlik, ahogy azt ő megtervezte. És ez sajnos, egy ilyen forgatókönyv mellett, nagyon ki is tűnik. Túl sokat időzőnk az egyértelmű dolgokon, túlságosan is szájba rágósan tálalja azt, aminek inkább feszültséget kellene sugároznia. És a fordulatok? Csak arra jók, hogy egyik berendezett helyszínről, egy másik kameragyakorlatul szolgáló másik helyszínre helyeződjön át a stáb. Sebaj, Newmant én még nem nagyon láttam (gyermek koromban biztos, de arra már nem emlékszem), kellene tőle még pótolnom pár filmet.

Értékelem: 5

Szakadt függöny (1966) on IMDb

Műfaja: romantikus, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9715513650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása