Egy a tucatból

Répertoire des villes disparues

2019. szeptember 19. 13:45 - Kergeboci

Szellemvárosi antológia

Valószínűleg ezzel a véleménnyel sok filmrajongó lelkében bele tudok taposni, de nekem ez a film, majdnem felért egy kínzással. Majdnem, mert a szereplők, a színészi játék néhol igen is jó volt. Igaz, néhol meg pocsék.

Egy alkotói filmről beszélünk, ráadásul a készítője részt is vett a Cinefest-en. Sajnos, nem sajnos, nem a QA vetítésen voltam, így nem tudtam meg, mi volt a költő szándéka. De hogy én magamtól nem jöttem rá, az tény. Mondjuk csak ezért lehúzni a filmet, vétek.. is lehetne, ha találok benne más értékelhetőt. De nem találtam.

Vontatott volt, másfél óra. Igaz, ez a hajnali vetítésnek hála, három órásnak tűnt. Egy kisvárosban járunk, egy friss tragédia után. A kis közösség egyik fiatal tagja öngyilkosságot hajtott végre. Szóval látjuk, ahogy a hozzá közeli családtagok megrendülnek, meg látjuk a magába zárkózó közösség képviselőjét, a külső segítséget elvből elutasító polgármestert. 

Meg egy futkározó maszkos gyerek csapatot. Ez utóbbiból sejthetjük, hogy lesz természet feletti aspektusa is. És lesz. Ugyanis hallgatag, a háttérben csendben álldogáló emberek kezdenek el megjeleni, és nem sokára a város egyes tagjai, elhunyt szeretteiket, korábban itt élt és halt embereket vélnek felfedezni bennük.

Érdekesnek tűnik? Igen. Az? Nem. Nincsenek reakciók, nincsenek következmények, nincsen kialakuló feszültség, nincs sodrása a történteknek. Igen, látom én a kisvárosból a nagyvárosba költözés probléma körét, az elnéptelenedő falvak segélykiáltását, stb. De ennyi lenne csak?

Volt a Fényből fénybe cím film, ahol szintén felvetették a szellemek létezésének kérdését. Ott az egyik szereplőtől meg is kérdezik, nem tart e attól, hogy tényleg léteznek. Erre írtak egy nagyon is szerethető párbeszédet, ahol a férfi arról mesél, milyen csodálatos is lenne ez a világ, ha léteznének. Egy, a feleségét frissen elveszítő, gyászoló ember. Ez a párbeszéd és a következmények tele vannak érzelmekkel, benne van a ragaszkodást az elmúlt dolgokhoz, amit a film vége nagyszerűen felold. Na.. azt a filmet közepesnek értékeltem. Ennek akkor mit adjak?

 Értékelem: 3

Szellemvárosi antológia (2019) on IMDb

Műfaja: dráma, misztikum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr3715130572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása