Egy a tucatból

Bringing Out the Dead

2015. szeptember 16. 10:05 - Kergeboci

A holtak útja

 

A Viharsziget után egy újabb Scorsese őrületbe sikerült bele keveredni.

Az ott említett színekkel és zenével való agyjátékot már itt tökéletesre fejlesztette (ez a korábbi film) a mester. A sziréna kék-piros színe, a természetes fény kivonása a jelenetekből, a zene, mely az egyre őrültebb történések számára nyújt tökéletes aláfestő zenét, mind mind azt a célt szolgálja, hogy megfogja a nézőt és magával rántsa le eme világ szörnyen groteszk mocskába.

Nicolas Cage, tökéletes választás volt a főszereplő meghasadt személyének ábrázolására. Nagyszerűen megy neki a lassú átmenet a meggyötört fáradt nyugodt embertől a rettegő és szorongó állapotig, és ebből az idegroncs állapotból a hirtelen átalakuló teljesen őrült, korlátjait levetkőző dühöngőig idegbetegig minden.

Mellékszerepekben ezekhez az átváltozásokban John Goodman, Ving Rhames és Tom Sizemore szolgáltat nem kevésbé groteszkt jeleneteket a néző számára. Egyedül a feloldást szolgáltató női szereplő Patricia Arquette lóg ki kicsit a sorból, direkt sótlan, majdnem monoton szerepével.

A történet mesélés a főszereplő folyamatos narrálásával tálalták, melyet csak a fent említett mellék karakterek tudnak meg-meg szakítani. Egyfajta napló felolvasásnak is tekinthető, melyben Frank (Cage által alakított karakter) elméjének működésébe nyerünk némi betekintést.

A történet nincs túl bonyolítva. Frank, a mentős, ma már csak a munkája számára létezik. Nem tud szabadulni, pedig már ébren is álmodik, szellemeket lát és hangokat hallucinál. Körülötte nem csak a városon és a benne élőkön, de közvetlen munkatársain is úrrá lesz az őrület. Hónapok óta nem sikerült életet mentenie, és most, mikor egy öreg embert sikerül visszahoznia, annak lelke látszólag minden áron szabadulni akar vegetáló porhüvelyétől.

Scorsese eme filmjét is rendkívül nehéz nézni. A vége, ahogy a megváltását megszerzi Frank szintén hagy maga után némi kívánni valót, mert az az őrült tempó amivel a végső pusztulás felé rohant, nem teljesen ezt a véget engedte sejtetni. Ettől függetlenül maradandó élményt nyújt.

Értékelem: 7

Bringing Out the Dead (1999) on IMDb

 Műfaja: Dráma, Thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr857792300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása