Egy a tucatból

Furiosa: A Mad Max Saga

2024. június 03. 16:15 - Kergeboci

Furiosa: Történet a Mad Maxből

Láttam én már gyenge CGI jeleneteket korábban is, de hogy azt a jelenetet kihúzzák 2,5 órára, azt azért elég ritkán. Legalább annyira volt a számítógépes effekt értelmezhetetlen a filmben, mint maga a magyar cím.

Pedig, minden más, rohadt jó volt. Nem is értem, mi ez a hatalmas negatív hozzáállás a filmmel kapcsolatban. Hogy egy ilyen alkotásnak buknia kell? De még hagyján, jó, szerzői alkotás, nem egy szokványos hollywoodi mézes-mázas. De ott van a Kaszkadőr is. Még én is meg akarom nézni, annyira jókat írnak róla. És pedig tipikusan az az agyatlan kis semmi szórakozás, amire bárki bármikor beülhet, és régen be is ült. Hétvégi matiné. Csak ma már, megy a levesbe...

De maradjunk csak a Furiosa-nál. A legtöbb kritika amivel találkoztam: "nincs benne Max, ez nem is Mad Max". "Ja, majd egy kiscsaj túléli azt, amit Max is alig". Mondja mindezt vakon.. amúgy jelezném, hogy az előzmény filmben IS benne volt már Furiosa.. jézusom. De a kedvenc témám, hogy "minek a mozi, ha otthon nagy TV-n is meg lehet nézni".

Jó, legyen. Aki az első részt szeretné látni, aki Maxet akarja, hagyja ki! Aki nem akar sírva könnyezni azon, hogy szinte minden, ami a kamerától csak 2 méterre eltávolodik, az átváltozik valami számítógépes gagyi modellé, az nyugodtan tervezzen be mást ehelyett! Aki woke-ot kiált, ha női szereplőt lát, hagyja ki! Akinek elég otthon a TV, maradjon otthon!

Aki viszont akar egy tökös (.. mármint.. hmm) bosszú filmet, egy nagyszabású ízig-vérig szerzői B-kategóriás akció filmet, akit nem zavar a kicsit megtébolyodott (hol flash a villám, hol meg egy merengős művész filmes) tempó, és aki imádja ezt a benzinfüstös homokos puszta hangulatot, őrült bőrruhás ausztrálokkal, annak irány a mozi, nem fogja megbánni!

Nem, tényleg nem ez a film váltja meg a világot, és igen, sokkal másabb film mint az előző, de ugyan úgy érződik rajta, hogy ezt meg akarták csinálni. És élvezték. Vannak ötletek, új trükkök, díszletek, még akkor is, ha egy az egyben elhozták az előző részek díszleteit, ruháit. Az ami tetszett a rendezőnek a játékból, azt átemelte ide is, és biztos vagyok benne, hogy ez valahol meg van rajzolva képregényben is. Ha máshol nem is, a rendező fejében biztosan.

Más magyarázatom nincs erre a furcsa, agyament őrületre, amit itt lefestenek nekünk. Ehhez a speedy gonzales tempóra gyorsított bűn rossz CGI-os de mégis ötletes és ön-azonos látvány világgal, már már képregénybe fordította át az egészet. Egy kicsit színes Sin City hangulatom támadt, némi franciás, Luc Bessonos stíluskavalkáddal, ausztrál-kicsit-sem-normális megvalósítással.

Van történet, vannak karakterek, nem is akármilyenek. Chris Hemsworth olyan szinten túl játssza magát, hogy az fergeteges. De Furiosa anyja, az általa kapott 10 perces üldöző és kínvallató jelenetével, talán egyik legütősebb karakterré váltotta meg magát. Rettegjetek férfi társaim, erős női karakter, vége a világnak! Azta rohadt, milyen üldözés jelent volt már az is, nagyjából puszta lábon (jó, motorral).

Sajnos, a főszereplő elsősorban gyerek és fiatal karakterként működött igazán, a film végére amivé válik, már kevésbé izgalmas. Igen, ott a végén az a párbeszéd, mely szintű mélységet ugyan nem vártam a filmtől, de azért annyira egyedinek sem nevezném. De ott volt.

Látványos, élvezhető, színes szagos, remek mozifilm. Valószínűleg a rendezőtől utoljára. Sajnos.

Értékelem: 7

Furiosa: A Mad Max Saga (2024) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, sci-fi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr718420535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása