Egy a tucatból

The Lobster

2022. január 24. 19:03 - Kergeboci

A homár

Watchlistemen ott figyel már egy jó ideje, de valahogy nem volt kedvem művész film elé ülni. Bár tény, nekem vagy az rémlett, hogy sokkal hosszabb, vagy akkoriban egy 2 órás elvont film, nem tűnt túl megugorható lécnek. Aztán teljesen a véletlen elém sodorta Netflixen, és most megvolt hozzá a kedvem.

Az első perc, ahogy kezd a film, tudatosítja benned, hogy oké, akkor ez egy ilyen film lesz. Aztán nézed tovább, és egyre többször mormolod a fogad alatt, hogy "mi a fasz?".  Készültem rá, hogy elvont lesz, de hogy ennyire egyedi stílusú, ennyire idegen, mégis a maga világában végig következetes agymenés, arra nem. Nem nagyon éltem át hasonló filmélményt, és azt kell mondanom, hogy rettentően élveztem.

Valahogy az atmoszféra, a sajátos karakterek, a színészek ennyire tárgyilagos játéka, teljesen átadja és már-már valóságossá, hihetővé teszi azt a világot, ahol ha nem találsz magadnak párt 30 napon belül, akkor vagy kihajtanak az erdőbe levadászható vadként élni tovább, vagy átalakítanak egy olyan állattá, amilyent választasz magadnak. A főszereplőt például homárrá. És ezt te elfogadod, sőt teljesen természetesnek veszed.

Természetesen a párválasztás sem a megszokott formában történik.. A kapcsolat keresés mellőzi az olyan kispolgári dolgokat, mint a szexuális vonzódás, itt a maszturbálás, merevedés, anál szex, ezek pusztán csak eszközök vagy hozadékai az eseményeknek, kivannak rekesztve a társkeresésben. Párt csak úgy fogsz találni magadnak, ha találsz valami közös kapcsolódási pontot. Mind a ketten sántítotok, spontán orrvérzés, vagy egy rosszul látás, közös idegen nyelv vagy érdeklődés valamelyik tudomány ág miatt, ez az ami számít.

Persze mindez úgy hajlítgatva, hogy az beleférjen a rendező szándékolt társadalom kritikájába amire nem fogom azt hazudni, hogy tisztán megértettem, mit is akart nekem mondani, de a módszer, amivel és ahogy ezt tette, az nagyon is bejött.
Külön pont a smink nélkül is gyönyörű Léa Seydouxért, akinek a törékeny szépségű arcáét a Death Stranding óta rajongom

Értékelem: 7

The Lobster (2015) on IMDb

Műfaja: komédia, dráma, romantikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr2116822236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása