Egy a tucatból

Bright

2021. május 23. 16:40 - Kergeboci

Szeretem a modern kori B filmeket. Ahogy a korábbi Project Power, úgy ez a mostani is, egy látványos, akciódús kikapcsolódás úgy, hogy a karakterek, a világ, a háttér történet érdekes és újszerű. Tény, hogy nem fektettek túl sok energiát a forgatókönyvre, nem egy részletes karakter vagy akár világ kibontás az amit kapunk, de látszik, hogy a készítők nem félvállról vették a munkát és nem egy sebtében összedobott csikarjunk ki némi pénzt a mozikból hozzáállással készült alkotás. Vagy legalábbis nem annak indult. Érződik, hogy a forgatókönyv mögött valahol kidolgozott ötletek vagy legalább ötlet kezdemények állnak. Lehetne probléma, hogy mindabból csak ennyit tudtak kihozni, de én most a kevésnek is tudok örülni.

A film világa egy több ezer évvel ezelőtti elf-ember-ork összecsapás utáni, modern kori világkép, ahol az elfek a világ gazdagabb, tipikusan a háttérben irányító rétege, az emberiség valahol középen, és az orkok, a Sötét Nagyúr háborújában betöltött szerepük miatt pedig a lenézett gettóba tengődő alja rétegben töltik be helyüket. Ebben a világban próbálja rendőr álmát betölteni egy ork, kit a fajtársai ezért kivetették maguk közül, miközben az emberek is lenézően állnak hozzá továbbra is. Aztán persze megérkezik a kötelező mágia és mágia használók, titkos társaságok, összeesküvések, és mi nézünk kapunk a történelem lecke helyet egy vegytiszta akció filmet némi buddy movies beütéssel. A fent felvázolt történelem és a jelenkor részleteit nem nagyon rágják a szánkban, egy egy párbeszéd során kapunk csak ebbe betekintést, illetve a karakterek egymáshoz való viszonya segít kicsit jobban megértetni a világ működését. A "történet"hez pont elég is.

Nagyon tetszett, hogy sok kis apróság vagy utalás volt elrejtve a háttérben. A zenék szövege, a háttérben látható falfirkák, graffitik, beszólások. Vagy csak egy sárkány a tipikus amerikai városkép felett, a Hold előtt elsuhanva. Ez mind mind hozzápakol a hangulathoz. A két főszereplő közötti kémia is elmegy, az elején kicsit döcög, cserébe legalább csak alig erőltetett. Will Smith lazasága, meg hogy a film végére már majdnem mozgásképtelen bucivá lesz összeverve, add egy kellemes humor faktort az egésznek. De nekem a túljátszott menő legények, a gonosz kis elfek is bejöttek. Egy másodpercre nem állnak le, nem hátrálnak, mennek előre mint a gépek és csépelnek, ütnek, vágnak. Néha egész ijesztőre vagy legalábbis kegyetlenre sikerültek.

Van egy csomó szál, amivel nem kezd semmit a film, ilyen a két nővér története, vagy a teljesen felesleges szövetségi mágia ügynökök, és végig, főleg a lezárás felé, van egy olyan érzése az embernek, hogy ez egy többrészes eposzból összevágott mini film csak, mert az egészre vagy nem volt pénz, vagy amihez csak egy kedvcsinálót akartak készíteni. Így egy kicsit lógva marad a levegőben, de a szórakoztató faktor szépen dolgozik, én végig tudtam élvezni.

Értékelem: 6

Bright (2017) on IMDb

Műfaja: akció, fantasztikum, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9216569726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása