Egy a tucatból

La vita davanti a sé

2021. április 12. 23:30 - Kergeboci

Előttem az élet

Mikor az Oscar jelöltek között a betétdalokat böngésztem futottam csak bele ebbe a filmben. Valahogy a trailer és a zene megfogott annyira, hogy kíváncsi legyek rá, pedig akkor még nem is tudtam, hogy ki az az öreg színész, akit a képeken látok.

Sophia Loren, 86 évesen ismét nagyképernyön. A film alapvetően mutat némi hasonlóságot a mai korábbi filmhez a The Fatherhez, mindkettő érinti az időskori elmúlást, betegséget, igaz, nagyon más oldalról, más eszközökkel. És emellett itt van két remek színész legenda is, akiket mostanában nem nagyon lehetett látni (jó és mozi filmben legalábbis nem).

A történet itt igazából egy árva utca gyerek körül forog, aki nevelő szülőktől nevelő szülőkig jár, de sehol sem találja a helyét. Őt fogadja be ideiglenesen az egykori utcalány, aki kiöregedvén a szakmából, más prostituáltak gyerekeire vigyáz némi pénzért. A történet nem túl csavaros vagy eredeti, pontosan az történik benne, amire számítunk. A két szereplő először idegenként tekint a másikra, majd szépen lassan összebarátkoznak, megváltoztatva közben egymás életét.

Itt sem lesz benne több csavar, mégis, sokkal jobban élveztem, mint a fent említett alkotást. Ehhez igaz, hozzá tartozik, hogy nagyon életigenlő a film, minden hibája mellett is szerethető karakterekkel, érzelmekkel, megható lezárással. Hibái is vannak bőven, mert a fent említett sablont történetet sem sikerül igazán megoldania, nem hogy újat mutatnia. Látjuk a történet elejét és a végét, de nincs meg a közepe, ahol megtörténik a két karakter egymáshoz kötődése, az életük, életcéljukat megváltoztató történések.

Amit látunk az szép és meghagyó, de kevés. A színészi játékra panasz nem lehet, egyrészt Sophia Lorent is remek volt újra látni, de a főszerepet játszó fiatal fekete színész gyermek is remekül hozta a karakterét. Egy jobb forgatókönyv nem ártott volna, de ami volt, annak lelke volt. A képi világ, pedig lassan már a megszokott színvonalon remekelt, az egyszerű emberek egyszerű helyszínei is olyan szépen voltak felvéve, hogy néha-néha már már idilli képet tudott nyújtani egy egyszerű poros pince is.

És ha már említettem:

Értékelem: 7

Előttem az élet (2020) on IMDb

Műfaja: dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6916499388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása