Egy a tucatból

Spotlight

2016. február 22. 13:03 - Kergeboci

Spotlight - Egy nyomozás részletei

Súlyos és jól ismert valós témát dolgoz fel a film, ráadásul a történet ama oldalával foglalkozik, ami talán a legkevésbé látványos vagy egyszerű bemutatás szempontjából. Nem a következményekkel foglalkozik, nincsen hatásos, a néző arcába tolt jelenetek, amik sokkolnák az embert, "csak" magát a hónapokig tartó oknyomozást, és az azt végző újságírók munkáját mutatja meg. A film ettől függetlenül (vagy pont ezért), oda köti a nézőt a vászon elé. A 2 órát majdnem még hogy kevésnek is tartottam, pedig kimondott cselekmény túl sok nem történik. Elkezdik felgöngyölíteni az ügyet egy pap molesztálási esetéből kiindulva, és okiratokon és interjúkon keresztül, 80 papig jutnak el, csak Boston városában (a később 250-re duzzadt névsort, már csak megemlítik a záró szövegben). A témából is adódik, a hangulata nyomasztó, végig görcsben van az ember gyomra. A levél felolvasásakor szívesen tartottam volna egy szünetet (püspök segéd levele arról, hogy mivel az egyik papjuk egyházi berkekben köztudottan homoszexuális és pedofil, jó ötletnek tartaná, ha átraknák hétvégi ügyeletre, mert azért mégiscsak ne hétköznap játszadozzon a gyerekekkel.. wtf ?? ).

A színészekre egy szavunk sem lehet. Michael Keaton és Rachel McAdams visszafogott de kifogásolatlan játékot mutatnak be, Liev Schreiber és Stanley Tucci kicsit kiugróbb szerepeikben sem feltűnősködnek, csak eljátsszák a karaktert ahogy kell. A leghálásabb szerepet Mark Ruffalo kapta, és gondolom mondanom sem kell, hogy meg is hálálja rendesen,

A végén sincs feloldozás, így aki nem akar a film után még sokáig kábultan mászkálni, az pihentesse egy erősebb napjára a megnézését. Ráadásul a mai normáktól eltérően lassú, lassan csordogáló film, kevés történéssel, így sok embernek unalmassá válhat.

Még a Room-ot megnézem, és átgondolom a korábbi Oscar jelölt tippjeimet, és bár szívem mélyén megszórnám Oscarral ezt a filmet hisz, hiszen bátor lépés volt, jól megírt forgató könyvel, tökéletes rendezéssel és színjátékkal, sajnos minden helyen, ahol jelölték, tudok valaki/valami mást választani helyette, de sehol sem sajnálnám tőle (Szerk.: jó, először azt írtam, hogy csak az eredeti forgatókönyvnél, de mikor végül az átadó első díját ő kapta, nem tudtam ellenkezni, csak lelkesedni)

Értékelem: 8

Spotlight (2015) on IMDb

Műfaja: történelmi, életrajzi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr878410850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása