Egy a tucatból

The Hateful Eight

2016. január 22. 08:44 - Kergeboci

Aljas nyolcas

Ahogy az előző havas westernt, ezt sem tudom ajánlani mindenkinek. Kezdjük azzal, ami egyeseknek lehet nem fog feküdni.
Ez egy Tarantino film. Ez azt jelenti, hogy többet beszélnek, mint akcióznak a szereplők. Ráadásul kamaradarab, ami egy olyan mű, ami egy helyszínen játszódik, és főleg csak a karakterek közötti kommunikáció az ami viszi előre a történetet. És 3 órás. Szóval a néző 3 óráig Tarantino szövegfelolvasást kap pár, hol jó, hol kevésbé jó színészektől.

Csak azért szólok, mert szépen szállingóztak ki az emberek a moziból, többen pedig inkább a telefont nyomkodták (a két klinikai eseten, akik csak a nem vicces pillanatokban tudott könnyes szemmel röhögni, azon nem tudok segíteni). Szóval csak kitartóak és a fent említett tulajdonságokat szeretők üljenek be.

Azoknak viszont remekmű. A 3 óra minden perce leköti az embert, szinte keresni kell az üres járatokat. A karakterek a megszokott módon tökéletesen megírtak (legalábbis a főbb szereplők). Samuel L. Jackson továbbra is Samuel L. Jackson bár a "mother fucking" mondatra csak hevesen helyesel, nem az ő szájából hangzik el (gondolom easter egg-nek szánták). Jennifer Jason Leigh minden pajkos-őrült pillantásáért díjat adnék, de a Kurt Russell és Walton Goggins is a legjobbat hozta ki magából.

A hangulata feszült, minden főbb szereplőnek van miért tartania a másiktól, akivel össze van zárva. Főbb hangot természetesen itt is a rasszizmus kap, és természetesen minden párbeszéd erősen eltúlzott. Az a kevés ami akció van az véres, de inkább komikus sem mint horrorisztikus. Ellenben a zene simán elférne egy horror filmben, Tarantinora jellemző pop vagy régebbi rock számok itt 2 esetnél többször szerintem nem is hangzott fel.

A történet egy kicsivel egyszerűsített Kutyaszorítónak tűnik, Mindenki rejteget valamit, és mindenkinek van valami olyan motivációja, ami legalább egy szereplő kárára valósítható meg. A megfejtés (ki-kicsoda) szerintem elégé méltatlan lett. Nem kapunk jeleket (azt a gumicukrot nem nevezném annak). Az ellentmondásokról csak a szereplők tudnak, mi csak akkor szerzünk erről tudomást, mikor az hajlandó az egész billit felborítani és megosztani a nézővel. Igaz, hogy most csak 1 darab visszaemlékezést kapunk, de az egy egész fejezetet ölel fel, azt az utolsó előttit, amiben a rendező bemutatja, hogy hja, egyébként ezek ők, és ezt csinálták. Ennél többet vártam.

Csalódni azonban a nagy egészben nem csalódtam, remek egy 3 órás Tarantino élmény volt.

Értékelem: 8

The Hateful Eight (2015) on IMDb

Műfaja: krimi, dráma, vígjáték

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr118301072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása