Egy a tucatból

Civil War

2024. április 23. 11:09 - Kergeboci

Polgárháború

Én számítottam rá, hogy ez valami más lesz..

Alex Garlandot nem lehet beskatulyázni, még sosem készített, sosem írt olyant, amire rá lehetne fogni, hogy átlagos. Ilyen formában még ilyen lélekölő drámát, szerintem nem láttam.

Egy polgárháború sújtotta Amerikát járjuk be.. várj. Bocsánat. Az, hogy Amerikában vagyunk, csak egy mocsok látványos díszlet az emberi kegyetlenség oltára előtt. A helyszín, lehetne bárhol és bármikor, az üzenet ennél jóval univerzálisabb. Megmarad az emberiség és háború elleni kritikának, és egy igazán szabadon értelmezett társadalom kritikának.

A film arról szól, hogy mennyire törékeny az a morális védőháló, melyet a civilizált társadalom magára húz. Hogy a biztosnak hitt normák, hogy foszlanak darabokra a baj legelső pillanatában. Mikor nem marad más, csak az erőszak, mikor bárki fegyverhez nyúlva, korlátok között engedheti szabadjára a benne rejtőző ösztönlényt.

Hiába egy kitalált történet, a moziban végig görcsben állt a gyomrom. Felhúzott és felháborított. Ennek legfőbb oka, az az egyedi perspektíva, mellyel ez a világ be lett mutatva. Egy csapat harctéri tudósított követhetünk végig, kis túlzással, a kamera objektív túloldaláról szemlélve ezt a kifordult világot.

Na jó, az objektív erős túlzás, mert bár él a fekete fehér dokumentum kép eszköztárával, az élmény, sokkal emberközelibb, életszerűbb. A színészi munka kifogástalan, az a rettegés, az a paranoid hangulat, amely eluralkodik az országon, teljes egészében átragad a nézőre is.

A megvalósítás, zseniális. Technikai szemmel is. Egyszerre gyönyörű és hátborzongató. Mese szép tájakon, csodálatos városi helyszíneken járunk, színes és izgalmas minden képkockája. Csak ezen a képkockákon a csoda mellett felkoncolt emberek, szétlőtt romok és vérbe fagyott holtesteken keresztül jut át a néző. Az R besorolás, indokolt.

A vége, hagy némi ürességet, hiányt az emberben. Egyrészt, ez a kicsavart Bin Laden féle leszámolás, egészen egyedi. Másrészt, hihetetlenül pózer és erőltetett (főleg a történések és karakter ívek fényében). De igazából, az egész film az.

Erőltetett, de hatásos. Beleég az ember fejébe (és lelkébe). Erősen hajlok a 9 pont felé.

Értékelem: 8

Civil War (2024) on IMDb

Műfaja: akció, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr4718388039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása