Egy a tucatból

Oppenheimer

2023. december 11. 10:37 - Kergeboci

Működött a hype. Annyira moziban, IMAX-ban akartam megnézni, de a teltházak és a sajátos időbeosztásom konfliktusaként, csak most sikerült eljutnom idáig. Nem IMAXbe, de moziba. Akkor is, ha mindenfelől csak azt kaptam vissza, hogy nem mozifilm.

Szerencsére ebben a tekintetben nem hallgattam rájuk, ellenben viszont felkészítettek a filmre, és tudtam, hogy kifejezetten nem egy látvány filmre fogok leülni.

Kezdjük a negatívumokkal.

Ez nem az atombombáról szól. Nem a robbanásokról, tűz és gombafelhőkről, de még csak nem is a szerkezet megvalósításának részleteiről. Úgyhogy igen, aki átverve érzi magát az első trailer (és a kezdeti marketing kampány) után, azt meg tudom érteni. Ami nagyobb baj, hogy nem is igazán a történelmi eseményekre. Hacsak a meghallgatás részleteit nem tekintjük annak. Szóval egy wikipédiából lehet többet tanul az ember, mint ebből a filmből.

A másik, a film szerkezete.

Kaotikus. "Párhuzamos" (valójában szétdarabolt és összevissza pakolt) idősíkok és jelenetek sokasága, olyan tempóba, hogy az rendesen megdolgoztatja az agyat. Van sejtésem, hogy ez miért így lett megcsinálva, gondolom magára a főszereplő érzéseire és tetteire reagál, de így első megnézésre, inkább van egyfajta montázs jelege, ami nem könnyíti meg a befogadását.

A tempó pedig. Hát meredek. Nagyon nehéz követni, nem ad túl sok kapaszkodót, sőt! Ez így, 3 órába, igazi kihívás, teljesen megértem, akit ez kidob.

Na, engem viszont, berántott.

A film, életrajzi film. Nem egy konvencionális fajta, de az. Megspékelve némi lélektani thrillerrel és egy jó adag tárgyalótermi drámával. A fent említett struktúrával, remek, bár tényleg nehezen követhető szövegkönyvvel, hibátlan fényképezéssel és színészi játékkal, megteremt egy olyan atmoszférát, ami nem enged el egy percre sem.

Úgyhogy ja, engem megvett, minden hibája ellenére is remek élményben volt részem. És igen, kifejezetten moziba ajánlom, imádom, hogy ilyen filmek is pörögnek a szokásos látványorgia (szemet szúró CGI dömping) mellett is.

Értékelem: 7

Nosferatu (1922) on IMDb

Műfaja: önéletrajzi, dráma, történelmi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr4718278461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása