Egy a tucatból

Sherlock Jr.

2020. július 05. 22:58 - Kergeboci

Ifjabb Sherlock detektív

IMDb Top 250 - 187.

Tizenhárom mutatvány:

186. Apám nevében (1993)
187. Ifjabb Sherlock detektív (1924)         kiválasztott
188. A generális (1926)                            kiválasztott
189. Így neveld a sárkányodat (2010)        korábban látott: 8
190. Becsületből elégtelen (1939)

Egy igazán jó kör, ahol egy remeknek ígérkező Daniel Day-Lewis film, valamint a Hitchcock filmekből már megismert James Stewart elsőfilmes alkotása is helyet foglal. Azonban ezek mellett is, van egy szemet szúró érdekesség: Buster Keaton filmek. Ráadásul egymás hátán. Nézzünk akkor némi slapstick vígjátékot!

Bár a leírás és a borító kép is egy izgalmas történetet ígér, meg kell jegyeznem, hogy az itt nincs igazán túlgondolva. Igaz, a teljes film összesen 45 perc. Ez pont arra elég, hogy egyfajta kaszkadőr show keretei között, elszórakoztassa a nézőt.

Azonban ez a film, mégis több némi akrobatikánál. Nem csak a mai szemmel is látványos kamerakezelés, hanem a vágás is, mellyel sikerült némi meta réteget is besűríteni ebben a kevéske időbe. A főszereplő ki-be sétál a mozi vászonról, illetve a vásznon a váltogatott helyszínek között (sivatag, dzsungel, város, tenger). Nem teljesen hibátlan a technika, de mindenképpen szórakoztató és emlékezetes.

A rövidsége és ötletessége mellett, mindenképpen meg kell említeni Keaton fizikai képességeit. Amit ez az ember leművel, az hihetetlen. És itt nem csak a látványos kormányon motorozásról vagy a sorompót autóba ugrásról beszélek, de az olyan apróságokról is, mint mikor a billiárd ütővel ugrasztja ki a zsákból a fehér golyót. Látszik, hogy minden mozdulatának tudatában van, még akkor is, mikor egy banánhéjon kell hátast dobnia.

Értékelem: 7

Ifjabb Sherlock detektív (1924) on IMDb

Műfaja: akció, komédia, romantikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7815983752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása