Egy a tucatból

Fallen

2020. június 01. 19:30 - Kergeboci

Letaszítva

Alul értékelt kis gyöngyszem, legalábbis szerintem. Negyedik alkalommal láttam az elmúlt 20 évben, és hiába emlékszem a lényeges fordulatokra, még most is rettentően élvezetes volt. A kritikusok nem szerették, a nézők azért jól elvoltak vele. Ez is inkább hangulat film, mert a cselekmény azért a csavarok ellenére sem túl bonyolított. Alapvetően egy detektív történet noir-os sötét és komor hangulattal, természetfeletti démoni elemekkel.

A főszerepben a pazarul alakító Denzel Washington látható. Az általa játszott nyomozó, éppen a rács mögé juttatott sorozat gyilkos kivégzésén ül. Bár az ítéletet sikeresen végrehajtják, a gyilkosságok és a rejtélyes telefon hívások, tovább folytatódnak, ráadásul újabb és újabb nyomok kerülnek elő, amelyek egyre furcsább irányokba mutatnak. Nem szeretném lelőni a poént, erősen ajánlom a megnézését.

A főszereplőt remek színészi gárda veszi körbe, igaz, közülük igazi játék időt csak John Goodman kap. A hangulat, ahogy írtam noiros. Egyrészt van narratíva, másrészt a legtöbb jelenet sötétben este játszódik. A paranoiára a rendező remekül ráérzett, végig fen tudja tartani a feszültséget, és eléri, hogy mindenki azt figyelje, melyik karakter melyik kezét használja éppen. A nyomozó irodában megtörtént találkozás (az énekléssel), és annak folytatása az utcán, igazán hátborzongató még negyedszerre is. A befejezés most már kicsit elcsépeltebbnek tűnik ugyan, de a film atmoszférájához nagyon is passzolt. Fogom ezt még pár év múlva úja és újra nézni.

Értékelem: 8

Letaszítva (1998) on IMDb

Műfaja: akció, krimi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr4615734160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása