Egy a tucatból

Ghost in the Shell (2017)

2017. szeptember 16. 22:49 - Kergeboci

Páncélba zárt szellem

Még nagyon régen, moziba sikerült megnéznem eme alkotást, csak annyira ambivalens érzésekkel jöttem ki róla, hogy azóta sem tudom igazán szavakba önteni az érzéseimet.

Ez a film önmagában nem jó. Önmagában nem rossz. Nagyszerű remake és nem igazán sikerült remake. Szóval köszönöm agy, cserben vagyok ismételten hagyva.

Talán modulonként tudom jól feldolgozni az élmény. Első modul: a látvány. Ez, valami fantasztikus. Nem tudtam, hogy mit és hogy szeretnék látni az eredeti rajzfilmes világból, de a rendező és látvány tervező tudta. A világ él, a digitális és hologramos megjelenítések lélegzet elállítóak. És ami a legfőbb, olyan mértékben vissza idézi az anime város látványát és hangulatát, hogy azonnal bele tudtam magam újra élni ugyanabba a világban. Illetve, majdnem.

Mi a legelső dolog, ami az ember eszébe jut, ha az eredeti műre gondol a hangulaton és a látvány világon kívül? A zene, és főleg az intro jelenet. Hát, ebből semmi nem maradt. A keleti és modernebb ambient keverék eltűnt, cserébe kaptunk valami újat, mely a keleti vonásokat ugyan felidézte, de a digitális világot már nem tudta bele keverni. Mondjuk, a történetet nézve, ez itt más nem is volt cél.

Történet. Ez önmagában a legnehezebb pontja az egésznek. Az eredeti, születés/teremtés történet, akkoriban ütős lehetett, mai szemmel, már egyszerűbb, talán nem is elégséges. Ebben ezt szinte teljesen törölték. Spoilert elkerülvén, csak annyit mondok, hogy sokkal jobban leegyszerűsítették, inkább krimisebb vonalat vettek elő. Azonban így sokkal személyesebbé tették, sokkal körül határolhatóbbá, megfoghatóbbá. Szerintem ez egy ésszerű és érthető döntés volt, hiszen már láttunk egy Mátrixot, Ex Machina-t, melyek az eredeti témát már nagyon szépen és mélyen kibontották. Persze, leutánozhatták volna az eredeti történetet, az is egy döntés lett volna.

A casting már sokkal egyszerűbb kérdés. Pocsék. Minden téren.

A hangulat már sokkal szebben fest. Nem az eredeti, nagyon lassú, elmerengős világ (város) bemutatást választották, ennél modernebb és gyorsabb. Olyan, mintha vették volna azokat az 5 perces jeleneteket, és 2 percesre vágták volna. Jót tett nekik. A város bemutatása, mint már írtam remek. Sokkal, de sokkal többet kapunk a világból, mint az eredeti műben. Ebben nem csak hogy jól, de jobban teljesít a remake.

És az utolsó pont, maga az újra feldolgozás. Kérem szépen, a történetet és karaktereket (jó, meg a zenét) nem számítva, ez az igazi finomság. Az összes emblematikus jelenetet megvalósították, némileg módosítva. Ilyent még nem láttam, mintha a kedvenc képregényem rajzai elevenednének meg a hatalmas vásznon, látványosan, kicsit modernizálva. Látszik, hogy a készítők között ha nem is pusztán csak rajongók ültek, de mindenképpen olyanok, akik tisztelték az eredetit, és megpróbáltak valamit szépet visszaadni azoknak, akik valamikor az animével együtt nőttek fel.

Értékelem: 7

Ghost in the Shell (2017) on IMDb

Műfaja: akció, krimi, scifi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5212870096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása