Egy a tucatból

Nocturnal Animals

2017. február 26. 08:19 - Kergeboci

Éjszakai ragadozók

Egy újabb egyedi, hangulat film tavalyról. Nehéz róla írni, egyrészt mert a történet részletezése spoiler lenne, másrészt mert számomra is elég nehéz volt követni az egészet. Bevallom, nekem sem állt össze teljesen a kép, de úgy érzem, ez második nézésre sokkal hatásosabb lesz.

Az érdekesség abban rejlik, hogy két (és fél) film zajlik egymás mellett. Adott a főszereplő (Amy Adams), kinek múltjából felbukkan az első férje (Jake Gyllenhaal), illetve annak a forgatókönyve, amit elküldött számára véleményezésre. A forgatókönyv szereplők tekintetében erős hasonlóságot mutatnak kettejük akkori és jelenlegi életére, így olvasás közbe a múlt, a jelen és az írott történet szálai egymásba gabalyodva tárulnak a néző szeme elé. Egyrészt a főszereplő számára, ez a forgatókönyv egy vallomás volt férjétől arról, milyen sebeket ejtett korábbi szerelme lelkén a múlt történései, másrészt az olvasása közbe előtörő emlékei egyfajta múltba mutató tükörként szolgálnak, szembesítve egykori énjét a mostanival.

Nehéz érteni, inkább érezni lehet. Ráadásul nem csak melankolikus, de bizonyos esetekben egyenesen gyomorforgató hatása van Erősen épít a tehetetlenség és a rettegés érzésére is, már ha a néző bele tudja élni magát a filmben belüli film főszereplő helyzetébe.

Értékelem: 7

Nocturnal Animals (2016) on IMDb

Műfaja: dráma, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7012294639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása