Egy a tucatból

Independence Day: Resurgence

2016. október 10. 16:43 - Kergeboci

A függetlenség napja - Feltámadás

Komoly előítéletekkel ültem le a film elé. A maga műfajában az első rész tetszett, de tisztában vagyok minden sutaságával. És ami akkor működött, nem biztos hogy ma is fog. Régen volt, nekem is kisebbek voltak az elvárásaim, a filmnéző igényei is mások voltak. Ráadásul az a film jól tempózott volt, rettenetesen látványos, talpig adrenalinban és amerikai zászlóba öltözve robbant fel minden, ami az ember (és az idegenek) szeme elé került.

Persze volt egy átlátszó mondanivaló szerűség, az emberiség összefogásáról, az önfeláldozásról a köz érdekében, stb, de ez inkább amolyan fellengzős álca volt csupán, jól hangzó közhelyek, amivel lehetett védelmezni az alkotást. Tökös vagy éppen vicces beszólások, érdekes, néhol rettentően iritáló, de egymástól jól megkülönböztethető, klissékkel bár, de felépített karakterek voltak. Soha nem látott, vagy legalábbis UFO filmben nem nagyon használt jelenetek (Top Gunt idéző repülős jelenetek, UFO-t leboxolós vagy éppen kihallgatós jelenetek, stb..). Egy igazi, jól összegyúrt élvezet gombóc volt, meg kell hagyni.

Az új filmről pedig lehetett sejteni (és hallani), hogy pont az első rész szellemében fogant. Sznob filmfaló lelkem pedig nem repdesett az örömében.

De most hétvégén megnéztem. És meg kell mondanom, nagyon bánom, hogy nem moziba néztem. A film buta. Nagyon buta. És igen, a legnagyobb "baja", hogy rettentően hasonlít a régi műhöz. Nem csak a fejhajtásokra gondolok (sőt, azok sokszor egész jól működtek), mint mikor megjelenik egy régi szereplő, vagy éppen lemásolnak vagy utalnak egy, az előző filmben történtre (pl. ököllel az idegennek, az elnöki testőrség az idegenek ellen, a hajó/repülő törött megmentése, a busz(ok) a sivatagban, a bemutatás/beköszönés az idegen központi irányításának az anyahajón, stb). Inkább a viccesnek szánt beszólásokra, az irtózatosan random szereplőkre és azok bajtársi összekötődésére, a felkészületlenségek, a karakterek viselkedése, stb.

De hozta magával a lélegzet elálló látvány világot (úristen de jól sikerült.. ez az utópisztikus, az idegen maradványok és technológia feldolgozása, piszok jó ötlet volt.. mondjuk bőven többet is ki lehetett volna hozni belőle. De majd a következő részben), a karakterek sokszínűek voltak, és egy két összecsapás, igen csak izgalmas.

Félre nem érteni, nem egy jó film, de egy kis kikapcsolódásra, pont annyira jó, mint anno az első volt.

Értékelem: 6

Independence Day: Resurgence (2016) on IMDb

Műfaja: akció, kaland, sci-ifi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr2811786277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása