Egy a tucatból

Southpaw

2016. április 14. 11:31 - Kergeboci

Mélyütés

Szokás utálni a klisséket, és valljuk be, ez csak abból áll. Ettől függetlenül, viszonylag fogyasztható formába sikerült gyúrniuk, ráadásul egy nagyon jó színész előadásában. Jake Gyllenhaal eszméletlen jól és élethűen hozta a karaktert. Kár, hogy számomra kevésbé szimpatikus karaktert.
De először ami tetszett: a főszereplő játéka mellett, a kis apróságok. A film egy a box világában játszódó dráma, és pár rá jellemző, nem túl sokszor bemutatott részletet sikerül is bemutatni (a felügyelet melletti kéz bekötése és a jelölések, amit a meccs végén ellenőriznek, hogy megsértették-e, a mozdulatok részletezése és az elhajlások begyakorlása, stb) de a zene és a képi világba elhelyezett kis apróságok is le tudtak kötni, mint pl a bukás után az edző terembe vezető vékony és meredek lépcső, amit meg kell újra mászni a sikerért.

A történet is elment, egy a csúcsról való bukás és felemelkedés már ezerszer látott meséje, ahol persze előkerül a mester aki megtanítja a hőst újra érezni/élni/törődni és megmutatja az utat, hogyan győzheti le a főgonoszt. Hatalmas spoiler, le is győzi (azzal a csoda fegyverrel, hogy a boxban a korábban 42szeresen veretlen bajnok megtanul VÉDEKEZNI !!!!). És ez vezet a végső megváltás felé. Na igen, innentől kezd nem tetszeni a dolog.

Mert végül is a pénzen és a bosszún kívül, miért kellett ezt a meccset lejátszani? A hős Hope szerint (amúgy igen.. a név.. értjük, köszi.. muszáj volt?), enélkül nem szerzi vissza a lányát. Pedig pontosan látjuk, hogy de, visszakapta. De azzal hogy kiüti az egyik gyanúsítottat a ringben, biztos a halott feleség is kevésbé lesz halott (trailerben benne volt, ez a mozgató rugó). Ráadásul Hope-nak már nincs szüksége jobban egyenesbe jönni, elkezdett törődni nem csak a saját, de mások életével is. E meccs után mi változik? A pénzen kívül persze. De akkor meg szóljon erről a film.

Ahogy említettem, ezzel a karakterrel nehezen tudtam szimpatizálni. Jól előadták, de egy felnőtt testbe zárt éretlen gyerek volt, aki kőkeményen pofára esett, elkezdett felnőni, aztán elment egyet bunyózni karakter volt. A közepén pedig azt hittem, hogy akkor innentől kedvelni fogom. Mondjuk a lánya sem könnyítette meg a helyzetet, a kis csaj ijesztően komoly felnőtt arckifejezéssel játszott és túl felnőttes szövegeket kapott (egyedül a dühkitöréseinél tudtam kislányként tekinteni rá). Persze értem én, hogy azért, mert ki kellett hangsúlyozni az apja éretlenségét. Ezzel szemben az utolsó jelenetekben meg sírva fordul el a TV elől, azzal a felkiáltással, hogy "De miért bántják aput??" .. Igen, egy box mérkőzésen.. miért is bántják, nem értem.

Ezen bosszantó/zavaró tényezők mellett is, a film nézhető és szórakoztató. Nem éppen családi mese, és vannak benne bőven megható részek is. Egyszerire tudom ajánlani, de a trailerben látottaknál többre ne számítson senki se.

Értékelem: 5

Southpaw (2015) on IMDb

Műfaja: akció, dráma, sport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr488604718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása