Egy a tucatból

The Revenant

2016. január 22. 08:39 - Kergeboci

A visszatérő

Aki ezt a filmet látni akarja, az kötelezően moziba tegye! Amit az operatőr leművelt az egyszerűen csodálatos.

A filmről már sokat hallottunk. Majd egy évig forgatták, kizárólag csak a természetes fénnyel dolgoztak (nem volt saját világításuk), ráadásul a főszereplő Leonardo DiCaprio, szerepe teljes átéléséhez, a filmben látottak egy jó részét tényleg meg is tette (nyers hal és máj evése, minuszban pancsikolás, döglött állatok tetemében alvás, stb). A történet sem volt igazán eltitkolva, adott a még tényleg vad vadnyugat, egy főszereplőt kit félholtan a csapat hátrahagy, két társával, kik vigyáznak rá, de kik végül cserben hagyják, abban a hitben, hogy már nem húzza sokáig. Nagyot tévednek, mert a bosszúvágytól fűtve a főhős túlél, és elindul leszámolni azokkal akik ezt tették vele.

Bosszúfilmnek hangzik, és bár ez a fő mozgató rugó, de a film valójában kőkemény túlélő dráma. Az ember küzdelme a halál és a természet ellen. Ahogy az elején említettem, az operatőr és persze a rendező is, minden díjat megérdemel. Nem csak a fényképezésről beszélek, de a kamera kezelésről is. A Birdmanből már ismert formulát csiszolta a páros tovább. Bár itt pár egysnittes jelenetet kivéve, a film normálisan vágott, de a kamera csak a tájt bemutató nagy totálok kedvéért távolodik el a szereplőktől, máskülönben ott van, jó esetben méter közelségben, de mikor igazán intim pillanatban magára hagy a szenvedő főszereplővel, akkor már csak centiméterek választanak el attól, hogy a bőrébe bújjunk. Ez nagyon segíti a beleélést. Egy-két a képernyőt beborító lélegzet után a moziteremben mindenki magára húzta az elején levett nagykabátot és pulóvert.

DiCaprio teljesítménye mindenképp elismerendő, de a mellékszerepekben is brillíroztak a színészek. Domhnall Gleeson itt is kellemes meglepetés volt, de amit Tom Hardy leművelt, azért ismét csak hálás lehet mindenki. Olyan szinten hozta azt a karaktert, amit tőle még sosem láttam, hogy most hirtelen nem is tudom más embernek elképzelni.

Ettől függetlenül, nem ajánlom mindenkinek. Mellettem a lányok nagyon rosszul viselték, és valljuk be a végén mikor már csak egy két állat belezés tudta csak őket kizökkenteni, akkor már nagyon unták azt a 2,5 órát.
A hangulata a The Revenant-nak nagyon súlyos. A látottak naturalisták, rendkívül élethűek és kegyetlenek. A vér és a mocsok csak úgy fröcsög ki a nézőre. Beszéd a főszereplő oldaláról még akkor is alig van, amikor még társaságban, sebmentesen utazik. Elég nehéz a stílust is megemészteni, nem csak a látottakat.

Egy biztos, ha másról nem is, a medvés jelenetről és a véres hóban tocsogós kézitusáról még évekig fogunk beszélni. Évekig.

Értékelem: 8

The Revenant (2015) on IMDb

Műfaja: dráma, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr548301064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása