Egy a tucatból

The Gift

2015. december 08. 10:37 - Kergeboci

Az ajándék

Kellemes meglepetés volt, attól függetlenül, hogy egy hónap múlva, már nem túl sok mindenre fogok emlékezni belőle. Nem azért, mert érdektelen volt, hanem azért, mert nagyon életszagú, pont ezért, a legutolsó fordulatot kivéve, kevésbé epikus, kevésbé földbe döngölő, mint amit az elején reméltem tőle.

Amiről szól: egy boldog pár költözik be a férj szülő városába, ahol hamarosan találkoznak egy régi, furcsa stílusú ismerőssel, aki finoman, de kezd egy kicsit rájuk telepedni (röpke találkozás után egyre több ajándékkal, és egyre több "véletlen" látogatással), a pár (főleg a férj) egyre növekvő ellenszenvét kiváltva. És természetesen semmi sem az ami elsőnek látszik, elég gyorsan sejthető, hogy itt a két férfi közös múltjában történt valami, ami kiderítése (már maga a folyamat is) elég gyorsan más irányban tolja a filmet, mint amire az elején számoltam.

Nem egy egyedi történet, egyes részeit (ha nem az egészet), már jó pár másik műben láthattuk. A megvalósítása mégis több mint érdekes. A stílusa, ahogy említettem, életszagú. A szereplők reagálása csak ritkán, és főleg a végén szélsőséges. A történet lassan hömpölyög előre, többet sejtett, mint mutat. Nagyjából egy szereplő szemszögéből van bemutatva, és így, amiről ő nem tud, arról a nézőnek sincs több fogalma. Együtt rettegünk, könnyebbülünk, lepődünk és undorodunk meg vele, nagyon átérezhető helyzetben szenvedi végig a látottakat.

A karakterek szürkék. Értve, hogy itt nincs egyértelmű gonosz, vagy jó. Minden, még annak, akinek a szemszögéből átéljük a történetet, szürke, van jó és rossz oldala. Mindenki motivációja valamilyen szinten megérthető, legalábbis tudjuk olyan szemszögekből nézni, ahol szinte minden cselekedett értelmet kap. Ahogy ezt előadják, kifejezetten stílusos. Nincs ripacskodás, nyugodt és jól átgondolt előadást kapunk mindenkitől. Természetesen, ott, ahol kell, erős érzelem kitöréseket is láthatunk, melyből talán Jason Batemant tudnám igazán kiemelni. Nem hittem volna, hogy ez az ember, ilyen játékra is képes. Vágni hozzá gyorsan valami díjat, hátha maradt az ilyen filmeknél/karaktereknél. Ami érzelemmel előadta a végét, az kifejezetten hátborzongató volt.

 Értékelem: 7

Az ajándék (2015) on IMDb

Műfaja: thriller, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr938148400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása