Egy a tucatból

Mononoke-hime

2021. október 31. 17:51 - Kergeboci

A vadon hercegnője

IMDb Top 250 - 67.

A lista harminchetedikje:

66. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)                                                                 korábban: 7
67. A vadon hercegnője (1997)                        kiválasztott
68. Oldboy (2003)                                               korábban: 7
69. A vád tanúja (1957)
70. A sötét lovag: Felemelkedés (2012)             korábban: 6

Természetesen ez az anime is rég óta a célkeresztben van, ahogy a Szentjánosbogarak sírja is. Tehát jó lehetőség a pótlásra. Billy Wilder pedig annyiszor csúszik le a kiválasztott helyről, hogy az imdb pótlás sorozatom után lehet, hogy rendező tematikus listával, és az ő nevével kellene majd folytatnom. De addig is, Hayao Miyazaki.

Bár a Totoro képével kezdődik, és a rendezője is ugyan az, sokkal inkább a felnőtteknek szól, sem mint a gyerekeknek. A képi világ, ismételten gyönyörű, élénk színek (zöld és piros dominál), dinamikus mozgás. Konkrétan mikor a levelek és a gallyak hullanak az égből, vagy mikor a féreg démon megjelenik, az olyan hihetetlen látvány világ, hogy azonnal el kezdtem sajnálni szegény rajzolókat, akiknek ezt így össze kellett hozniuk. És, hogy miért mondtam, hogy nem gyerekeknek? Nos, a film tele van vérrel, oszló tetemekkel, levágott fejekkel, végtagokkal. Nem éppen gyerek barát.

A mondanivaló már sokkal univerzálisabb. A természettel való együtt élésről, a harmónia megtalálásáról szól. Szájbarágósnak tűnik, és talán néha az, de mindezt elég sajátos stílusban teszi. A képernyőn, ugyanis nincsenek jó és rossz karakterek. Mindenki komplex, a saját értékrendjét hordozza, amiért képes hatalmas áldozatokat hozni. A "gonosz" emberi vezetők védelmezik a gyengéket, betegeket, erőt és bizonyos szinten hatalmat adnak a máshol rabszolga sorsban vagy háttérben szorított nőknek (és igen, ez még jóval a metoo kampány előtt), amíg a "jó" oldalt képviselő természet istenek, készek mindent és mindenkit feláldozni és leölni azért, hogy az embereket eltakarítsák az útból.

A főszereplő is a két világ közt ragadt figura. Tiszteli és szereti a természetet, de nem dobja el az emberi oldalát sem. Segíti mindkét oldalt, ezzel talán nagyobb galibát is okozva, mintha amúgy oldalt választott volna. De ez a kettőssége nagyon is tetszett a filmnek. Az már kevésbé, hogy a végén az egész, mintha meg sem történt volna. A mondanivaló ugyan az marad mind az elején (élj békében a természettel), és jó, a "gonosz" néni, inkább kis falút akar kiépíteni, nem vasbányát, de úgyis tudjuk, hogy az utódjai hova viszik tovább.

Szóval ez kicsit a levegőbe lóg, de valahogy a film közben sem tudott megfogni egyik oldal sem. Talán a vasmunkás női brigádja maradt meg kedvencemnek, de azon kívül, valószínűleg csak úgy fog megmaradni a történet, mint egy komolyabb természetvédelemért felszólaló szép mese, semmi több.

Értékelem: 7

Princess Mononoke (1997) on IMDb

Műfaja: animáció, akció, kaland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7716741142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása