Egy a tucatból

Sound of Metal

2021. március 15. 22:31 - Kergeboci

Rég tervbe volt véve, csak a hangulatom hiányzott hozzá. Viszont most az Oscar jelölések kíváncsivá tettek, tényleg ennyire jó, vagy csak a felhozatal szegényes. Nos, is-is.

A film egy zenész (dobos) hallásának elvesztéséről szól, és ennek a folyamatnak a feldolgozásáról, a főszereplő szemszögén keresztül. A film erőssége a módszer, ahogy bevonja a nézőt ebbe a helyzetbe. A hangok torzítása, a csend használata, egyszerűen remek, hatásos és sokkoló tud lenni, főleg ha hozzá tesszük a fényképezést és a remek színészi játékot.

Ami ne tévesszen meg senkit, a metál zenének semmi köze nincs a filmhez, zenestílustól függetlenül megnézhető. Azonban a tempója, lassú, és darabos. Nem egy pörgős darab, főleg a végét nézve. Nagyjából úgy van felépítve, ahogy a tragédia feldolgozásának a fázisai. A tagadásnak, a dühnek, az alkudozás és elfogadásnak jól érezhetően megvannak a szakaszai. Ezen a téren, semmi újat nem tud mutatni. Ettől függetlenül, ez egy jó film, mondanivalóval, lélekkel, érzelmekkel teli. Ha hasonlítani akarnám, akkor az Életrevalóakhoz tudnám hasonlítani.

A befejezése (nem csak a pados rész, hanem előtte, az ágy jelenet is) kifejezetten tetszett. Remek példája annak, hogy mennyi mindent el lehet mondani, egy-egy szóval, pillantással vagy a legeslegvégét nézzük, akkor egy néma csenddel.

Értékelem: 7

Sound of Metal (2019) on IMDb

Műfaja: dráma, zenés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7116465960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kergeboci 2021.04.03. 20:34:22

Igazából ahogy telik az idő, úgy értékelődik fel egyre jobban a film (vagy csak, ahogy nézem az Oscar vetélytársait?). Mindenesetre az alábbi beszélgetés szerintem még add bőven hozzá, a háttérről, arról, hogy a színész hogy élte meg a forgatást és a rákészülést (van benne a Minariról is szó, bár ahhoz kevesebbet ad hozzá): youtu.be/acLmXKkMEuU
süti beállítások módosítása