Egy a tucatból

Before Midnight

2020. június 25. 20:51 - Kergeboci

Mielőtt éjfélt üt az óra

Újabb kilenc év. A történet szerint, Jesse és Celine mert "kockáztatni", feldobták korábbi életüket, hogy adjanak maguknak még egy esélyt. A férfi most már elvált, Celine-el él együtt, fiát csak ünnepekkor láthatja egy-egy hónapra. A nő munkaváltás előtt álló anyuka lett, Jesse-vel két lányuk született és cseperedett fel. A nyaralást lezáró utolsó napjukat, Görögországban a barátaik társaságában tervezik eltölteni. Mi pedig lelkesen várjuk, hogy bepillantást nyerjünk kapcsolatuk jelenlegi mélységeibe.

És kapunk is. Ahogy azt már az első két résznél is megemlítettem, az itt is tartja magát, a film hiteles. A szereplők látszólak beteljesítették a romantikus regények nagy példáját. Fiatalon egymásba szerettek, évekig küzdöttek egymástól külön ki-ki a saját párkapcsolatában, még végre újra egymásra találván, most boldogan élnek, két csodás gyermek sikeres szülőjeként. De mint mondtam, hitelesek vagyunk, és a valóság sosem olyan tökéletes, mint ahogy azt várnánk. Romantikus helyszínen, idilli képsorokkal kezdünk, mégis, a két házastársban lakozó feszültség, már itt is meg-megmutatkozik. A férfi nehezen viseli, hogy ritkán látja fiát (Jesse azóta Párizsba költözött), a nő pedig munkaváltás előtt áll, bár vannak mélyebb problémái is ennél, de ezt csak később tudjuk meg.

A film kamera kezelése, a helyszín, sokkal profibb munkára és több befektetett pénzre utal mint az előzőekben. Az első felébe még mellék karaktereket is kapunk, egy kicsit sablonos felépítésűek, de céljukat betöltik. Jesse és Celine 18 éve ismerik, és 9 éve együtt élnek, nehéz lenne egy komolyan vehető filmet készíteni arról ismét, hogy egy teljes napot vagy estét eltöltenek csak beszélgetéssel. Kellett a baráti társaság, és egy kis filozófálgatás, ami ha nem is add hozzá túl sokat a két karakter viszonyához, azok világ szemléletéhez viszont talán kicsit többet.

Aztán elérkezik az éj, a páros egyedül marad, és a problémák előtérbe kerülnek. Hiába épül a kapcsolatuk őszinte szerelemre, rengetek elnyomott sérelem, vélt vagy valós elnyomás és önfeláldozás érzelme kerül a felszínre. Hétköznapi problémák sora, mely elkerülhetetlenül benne van, vagy benne lehet egy házastársi kapcsolatban. Kicsit ez a fele hasonlított is a Házzasági történet-re, legalábbis annak a komolyabb részeire. a film vége, jóval kevésbé pesszimista, mint amire az utolsó veszekedés alatt számítottam (azt hittem, hogy a hotel szobában vágja el a képet), de nem vagyok benne biztos, hogy nem egy kapcsolat utolsó napjait láthattuk, ahogy azt a kocsiban, Celine megjósolta.

Talán kicsit jobban megszólított ez a rész, mint az előző, bár számomra talán ez az az élethelyzet, ami még távolabb is van tőlem. De talán, a szövegkönyv, itt kevésbé volt színpadias, mint ott. Vagy csak a hangulatom volt befogadhatóbb, nem tudom. Azt viszont tudom, hogy igazán várom a következő 9 év és egy nap történetét.

Értékelem: 7

Mielőtt éjfélt üt az óra (2013) on IMDb

Műfaja: dráma, romantikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr3315943114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása