Egy a tucatból

Prospect

2019. szeptember 19. 13:24 - Kergeboci

A lelőhely

A Cinefest talán egyetlen scifije, ami pont ezért nagyobb tömeget vonzott, és általam hallott, leglenézőbb vélemményekett kapta a többség szájából. Annyiban igazuk van, hogy sok mindenben alúl maradt a korábban és később látottakhoz képest. Ha szabad ezzel a fogalommal élnem, ez ebben a mezőnyben, csak egy ponyva volt. Mondjuk én pont szeretem a ponyva filmeket és regényeket is.

Alacsony (!!) költségvetésű űr westernről beszélünk, ami egy olyan világban játszódik, ahol az élet semmit sem számít, csak a pénz és meggazdagodás fontos. És egy ponton túl, a túlélés bármi áron. A költségvetés ad egyfajta bájt az egésznek, és a közepétől cseppet sem számít, ott már a scifiből bőven a western stílusba lovaglunk át. De a színészi játék, vagy a rendezés bizonyos döntései, nagyon kirántanak a filmből.

Azt még értem, hogy az élet itt kevesebbet ér, mint a szűrű a lélegző maszkon, de egy közeli hozzátartozó halálát ennyire érzelem mentesen átélni.. mintha egy robotot néztünk volna. Lehet arra akart a rendező utalni, hogy ez a személy már rég halott a másik szemében.. de itt a néző közönség javát elvesztette a film. Talán ez a szereplő volt a film leggyengébb pontja, nem is a költségvetés.

Pedro Pascalra ez mondjuk pont nem igaz, ő a film elejétől a végéig remekel, alig várom már a Mandalorian szerepében. Igazi mocskos banditát játszik, akiben belül mégis lapul némi elfojtott érzelem. Az ő közreműködésének hála volt egyedül hihető ez a fajta stockholmi-szindróma, vagy inkább az egymásra utaltság által kialakult kölcsönös bizalom megjelenése, mely adott némi mélységet ennek a filmnek.

Voltak benne jó ötletek, és az a minimális látvány világ, kellemes volt, és ami fontos, a film hangulatához, a történet környezetéhez teljesen passzoló, hihető. Voltak itt a háttérben kitalált és megírt dolgok (a szereplők háttértörténete, a világ bolygóinak szerepe és helyzete egymáshoz képest). Ezekbe épp annyi bepillantást kapunk, ami alapján még jobban bele tudjuk élni magunkat a film által tálalt világba. De ahhoz már kevés, hogy nagyjátékfilmként tudjak rá tekinteni. Kisjáték filmnek jó volt, talán annak viszont hosszú. Én simán el tudnék képzelni ebben a világban játszódó 3-4 kisfilmet, amiből ki lehetne adni egyfajta antológiát, egy két-két és fél órás nagyfilm személyében.

 Értékelem: 6

Prospect (2018) on IMDb

Műfaja: dráma,scifi, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9015130558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása