Egy a tucatból

Suspiria (2018)

2019. május 04. 18:39 - Kergeboci

Sóhajok

Kíváncsi voltam, melyik remake gyakorlatba fog beilleni ez az új rész. Abba, mely megpróbálja leutánozni az eredetit, átalakítva annak teljes hangulatát az új látvány elemekkel, vagy abba, mely szakít az előddel, és előad egy új történetet, úgy hogy az eredetire csak pár jelenetben tiszteleg. Mind kiderült, mindkettőbe egy picit.

Ez a rendezői vízió sokkal inkább a néző kiszolgálására épít kezdetben. Kapunk jól játszó színészeket, életszerű helyszíneket és díszleteket, valamint reálisabb fényképezés tekintetében is. Kevés a kamera játék, a színek a táj hangulatához idomulnak, és a háttérben néhol rövid időre felcsendülő baljós hörgéseken és sóhajokon kívül, inkább történet központi lett, sem mint lázálom. Igaz, ez csak az álca, mint a film oly sok felesleges mellék szála is. Az utolsó harmadában a film átfordul Argento/giallo mementoba, visszahozva az élénk színeket, felerősítve a zörejekre, sikolyokra hajazó zenét, és úgy lényegében elszabadítva a poklot a képernyőn.

Zavarba ejtő film, horrornak lassú és történet orientált, klasszikus történet meséléshez pedig túlontúl szürreális és művészkedő. Ráadásul az előd exploit jellegével sem szakít, csak annak gyakoriságával egy picit. A közvetlenül az arcunkba kapott erőszak, a vér, a belek, a testváladékok, a szexualitás, mind nyers és kizökkentő. Mégis, talán ezekbe a jelenetekbe érződik, hogy mégis melyik alkotásnak a remakje akar is ez lenni.

Mert sajnos a nézőközponti része a filmnek, nem igazán szolgáltat a színészeken kívül túl sok jóval. A film 2,5 órás, és az első fél órában pontosan elmeséli miről fog szólni, gyorsan elvágva ezzel a misztikumot. A hangulat csak a fent említett naturalista részekben hozza (bár a zene választás ebből is kizökkent), azon kívül tényleg csak a színészi játék és a tánc jelenetek emlékezetesek. Minden más lapos és felesleges.

Nem hittem volna az eredeti megnézése után, de azt kell mondjam, az számomra többet tudott nyújtani. Azért a bizzar részek miatt ez is megér egy megtekintést, de a 2,5 órára azért készüljünk fel lelkileg.

Értékelem: 6

Sóhajok (2018) on IMDb

Műfaja: fantasztikum, horror, misztikum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7314804988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása