Egy a tucatból

Jim & Andy: The Great Beyond - Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton

2019. január 22. 15:11 - Kergeboci

Terápiás elbeszélgetés, a beteg Jim Carrey. Érdekes utazás egy ezer arcú álca mögött élő ember gondolataiban, talán az egyik legérdekesebb átalakulását végig kísérvén, hála az akkor a kamerák mögött leforgatott werkfilm segítségével. A werkfilm az Andy Kaufman életét bemutató Man on the Moon - Az ember a Holdon forgatása során készült el 90valahányban. A dokumentum film, kb egy évvel ezelőtt, de nagyon erősen érződik a szerep hatása a mostani Jim Carrey-n továbbra is.

Andy egy sajátos stílussal megáldott humorista volt, kinek a humorát sokszor a botránykeltés, a normáktól való teljes elfordulás jelentette, nem csak a kamerák előtt, hanem mögötte a munkatársai, családja körében is. Jim ezt a szerepet vette fel, átlényegülve Andyvé olyan mértékben, hogy a forgatás idejére teljesen kiirtotta magából Jim Carrey-t és átlényegült Andyvé és Tonyvá. A forgatás végéig, csak ez a két személy létezett, magukkal hozván azok minden őrült rigolyáit, rájátszva a kamerák előtt megismert túlzásaikkal együtt. Igazán megnehezítve ezzel Millos Forman és csapatának dolgát a forgatáson. De célba vette Tony Cliftonként Steven Spielberget és a playboy király Hugh Hefnert is.

Ami még érdekesebb volt, a forgatáson jelen voltak Andy barátai is, nővére, egykori szerelme, munkatársai és édes apja is. Annyira együtt élt a karakterrel, hogy nem csak az apját játszó színésszel tartott családias kapcsolatot a kamerák mögött, de a humorista valós rokonaival is, akiknek ez egyfajta újra kapcsolódást jelentett rég elhunyt családtagjuk irányában.

Kifejezetten érdekes darab, de előre jelzem, nem éppen egy hangulat és kedély javító darab.

Értékelem: 7

Jim & Andy: The Great Beyond - Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton (2017) on IMDb

Műfaja: dokumentumfilm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8214582238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása