Egy a tucatból

The Girl with All the Gifts

2016. október 10. 12:33 - Kergeboci

Kiéhezettek

Volt egy film, amiről hallani hallottam, de kicsit sem érdekelt. A zombis filmeket kedvelem, de a mostani zombi sorozat felhozatal és a korábbi Resident Evil filmek emléke mellett, erős fenntartásaim vannak. Talán csak a Maggie volt fogyasztható, de szintén felejthető alkotás, ami mostanában moziba került. Ráadásul sem a színész, sem a rendező, de még a forgató könyv író neve sem mondott túl sokat.

Aztán el kezdtek jönni az értékelések. Metascore 87%? Zombi filmre? Elégedett, max pontokkal dobálózó nézők? Sorra megjelenő pozitív kritikák? Nosza, nézzük meg mi is.

Előjáróban: a film tényleg jó. Messze nem kihagyhatatlan, se nem remekmű. De az elején említett fenntartásaim ellenére, olyan alkotás, ami tud nekem is újat mutatni, és mert változtatni a már jól bevált sablonokon.

A történetről túl sokat nem lőnék le. Talán annyit, hogy bizonyos játék rajongók szive, biztos hogy nagyot fog dobbanni az alapötlettől. Az elején nem tudjuk hol vagyunk, nem kapunk előtörténetet. Ott kezdünk egy katonai komplexumban, ahol látszólag ártatlan gyermekeket tartanak cellákban, jó nagy távolságot tartva fegyverrel kényszerítik őket naponta tolószékbe, és gurítják be őket egy tanterembe, székhez kötözve. Bár oktatják őket, nem tartják őket ember számba. Korcsoknak hívják őket, tilos velük mint szóba mint fizikailag érintkezni.

A történeteket az egyik, túlzottan is udvarias gyerek ("korcs") szemszögéből van találva. Nem ismeri a körülményeket, nem ismeri a külvilágot, így a nézőt is sikerül sokáig homályban tartani. A gyerek számára a bánásmód már már napi rutin, megszokott és ismert közeg.

A filmnek van egyfajta kis költségvetésű hangulata. Kicsit a "28 Nappal Később"-re hasonlít, mely szintén inkább egy két részes sorozat hangulatát keltette. Ahogy ez is, bár itt a kamerázás sokkal profibb munka. Ez a kicsit egyszerűbb hangulat sajnos, ahogy az előbb említett filmben is, a vége felé erősödik. Nem egy rész lesz kicsit nevetséges, és az erre érzékeny nézőt bizony többször kizökkentik a filmélményből. Erre talán a szinkron is rátett egy kicsit.

Sajnos nem ez az egyetlen probléma. Félelem, feszültség szinte alig található. Izgulni sincs nagyon kiért, egy végtelenül naiv szereplőt (és nem a főszereplőt) leszámítva, bármelyik karaktert láthatnád holtan, talán csak megkönnyebbülést éreznél, mást nem. A képi világ mint mondtam szép, látszik hogy figyeltek a részletekre. Véres jelenet akad, de kevés az igazán horrorisztikus.

Cserébe jó volt a felvezetés, és a lezárás is merész és igazán egyedi. Egyszerre demolarizáló, másrészt mégis felszabadító. Aki a zombi filmeket szereti, bátran tudom ajánlani, de simán drámának is tökéletesen elmegy. A mozijegyet abszolúte nem bántam meg, 111 perc játékidővel simán fogyasztható.

Értékelem: 7

The Girl with All the Gifts (2016) on IMDb

Műfaja: dráma, horror, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8911785681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása