Egy a tucatból

Flugt

2022. március 27. 16:28 - Kergeboci

Menekülés

Egy igazán egyedi dokumentum film, melynek pikantériája az, hogy rajzolva van (kivéve mikor kicsit sokkolni kell, ott azért bevág egy-egy valódi felvételt).

Pont a vetítés előtt egy ukrán menekült család kért útba igazítást a pályaudvar felé tőlem, így a jelenkor azért add egy erőteljesebb színezetet a történetnek. A téma nehéz, és belegondolni abba, hogy egy velem egyidős srác, miközben én mamánál a beláthatatlan végtelen világában futkároztam és gondtalanul játszottam, addig ő a rendőrök elől bujdosott és embercsempészek kezébe adta életét (nem is egyszer).

A téma nehézsége ellenére a film nem igazán találta meg nálam a helyét. A rajzolt stílus egyedi, de csak ritkán kiemelkedő. A főszereplő lelki sebei érezhetőek, de látván boldogulását, azért kicsit pozitívabb annál a kép, sem mint amit azt az első szavai alapján elképzeltem (mely "átverést" később is többször eljátszott). Ennek ellenére, felemelőnek messze nem mondanám a látottakat, sőt. Ami viszont jól esett, az az idősebb tesó hozzáállása volt a végén, mikor a főszereplő bevallotta családjának másságát, az adott egy kis üzemanyagot az ember lelkének.

Dokumentum filmként szerintem bőőőven megállja a helyét (így hirtelen idén talán a legjobb), a többi Oscar jelölése azért már vitathatóbb.

Értékelem: 7

Flee (2021) on IMDb

Műfaja: dokumentumfilm, életrajzi, animációs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6217790758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása